Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Sep. 2021

V Mariboru se je odvila mednarodna konferenca HAPPY CITY

V četrtek, 24. septembra 2021 se je v organizaciji MKC Maribor in PONT Group v Mariboru, v prostorih IZUM in na spletu zgodila Mednarodna konferenca Happy City: Mladi po pandemiji, ki je naslovila teme mentalnega zdravja, perspektiv prihodnosti ter mest prihodnosti, ki jih bodo oblikovali mladi. 

Hibridne konference, ki sta jo otvorili podžupanja Mestne občine Maribor, Alenka Iskra in direktorica Urada RS za mladino, mag. Dolores Kores, se je udeležilo 80 udeležencev, predstavnikov Evropske komisije, Evropskega mladinskega foruma, Mreže Evropskih prestolnic mladih, mladih, odločevalcev in mladinskih delavcev iz različnih evropskih mest.

Konferenca je uvodoma poudarila izjemno negativne trende na področju duševnega zdravja mladih. Na primeru dela raziskave Mladina 2020, ki ga je predstavil dr. Andrej Naterer iz Univerze v Mariboru, je bilo izpostavljeno, da se med mladimi povečujeta stres in občutek osamljenosti, medtem, ko vedno težje rešujejo te probleme skupaj z vrstniki ali v svojih družinah. Podobne probleme opažajo drugod po Evropi. Nekatera mesta intenzivno iščejo rešitve. Perspektiva in dobre prakse se nakazujejo v individualni podpori mladih ali v manjših podpornih skupinah, dejstvo pa je, da je iskanje dolgoročnih rešitev še vedno v povojih.

Evropska mesta imajo še vedno velik problem s participacijo mladih, kar se odraža tudi v trendu izseljevanja iz manjših okolij. Govorci in udeleženci so se strinjali, da so mesta pred pomembnim izzivom: Kako vključiti in aktivirati mlade v popandemskem obdobju. V mladinskem sektorju na različnih koncih Evrope se posledično opaža, da mesta oz. mestne politike izražajo večjo potrebo po strateškem načrtovanju mladinskih politik, kar je dober znak.

Izziv, ki ga bodo pri tem morali mestni in nacionalni načrtovalci in odločevalci pri tem vzeti v zakup, je pomanjkanje zaupanja s strani mladih. Slednji so bili namreč v preteklosti že večkrat v različnih oblikah povprašani po mnenjih, vendar večinoma niso dobili povratnih informacij oz. je prevečkrat ostal vtis, da se potem, ko so mladi bili povprašani o svojem mnenju o prihodnosti svojih okolij, njihovo mnenje ni upoštevalo in manifestiralo v realnosti.

Ob zaključku konference je Tom Matthew iz Evropskega mladinskega foruma poudaril, da je zelo očitno, tudi na primeru globalnega in lokalnih okoljskih aktivističnih gibanj, da so mladi pripravljeni prevzeti pobudo za prihodnost, vendar pri tem potrebujejo podporo strokovnjakov, znanstvenikov, odločevalcev in širše javnosti.

V prihodnjih dneh bodo na spletni strani Mladinskega kulturnega centra Maribor (www.mkc.si) objavili tudi povzetke vseh posameznih govorcev!


Mednarodna konferenca HAPPY CITY: Mladi po pandemiji je del serije dogodkov Happy City, ki poteka v sklopu projekta Urban Citizen Y, ki je podprt v programu Evropa za državljane Evropske unije. Partnerji projekta so: PONT Group (v imenu Mestne občine Cluj-Napoca, Romunija), Mladinski kulturni center Maribor (v imenu Mestne občine Maribor, Slovenija), Fundaçao Bracara Augusta (v imenu Mestne občine Braga, Portugalska), UNESCO Youth Club (v imenu Mestne občine Solun, Grčija), OPENS (v imenu Mestne občine Novi Sad, Srbija) in Mestna občina Amiens (Francija).
Vir: MKC Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

39986

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino