Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Aug. 2021

V Prešernovem gledališču Kranj napovedujejo sezono vrhunskih gledaliških uprizoritev

V sredo, 25. avgusta, je Prešernovo gledališče v Layerjevi hiši v Kranju predstavilo repertoar za sezono 2021/2022. Obljubljajo sezono, v kateri bodo predstavili vrhunske dramatike in prodorne režiserje; premierno bodo uprizorili pet odličnih predstav, za november pa načrtujejo izvedbo 51. Tedna slovenske drame.

V novo sezono vstopajo s skrbnim optimizmom. »Sezona, ki jo je oblikovala Marinka Poštrak, obljublja vrhunske uprizoritve relevantnih besedil, ansambel Prešernovega gledališča Kranj pa je v odlični formi! Prepričan sem, da bo prav vsak od projektov s svojega vidika presežen. Od tod optimizem. Seveda pa nas tudi skrbi. Predvsem za varnost in zdravje zaposlenih, zunanjih sodelavcev gledališča ter gledalk in gledalcev. Dogodke bomo prirejali pod pogoji, ki bodo varni in smiselni in bodo zagotavljali najboljšo možno gledalsko izkušnjo. Če bomo morali med sezono znova zapirati vrata, bomo gledališče do gledalcev pripeljali po drugih poteh, vsem abonentom pa bomo po koncu epidemije zagotovili ogled abonmajskih predstav v živo,« je povedal direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak in dodal, da med 3. in 13. novembrom 2021 načrtujejo izvedbo 51. Tedna slovenske drame, ki bi se sicer moral začeti konec marca, vendar so ga zaradi epidemije preložili.

»Prihajajoča sezona bo zame osebno kot tudi za naše gledališče zelo posebna in prelomna,« je dejala Marinka Poštrak, dramaturginja in umetniška vodja sezone. »Prelomna ne bo samo zaradi prelomnega koronavirusnega časa, ampak tudi zato, ker bo po triindvajsetih letih to moja zadnja sezona umetniškega vodenja Prešernovega gledališča.«

Prvo letošnjo premiero, uprizoritev Mama francoskega pisca in aktualnega oskarjevca Floriana Zellerja, načrtujejo za 1. oktober. Vrhunsko, večplastno, enigmatično in pretresljivo dramsko besedilo pripravljajo v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj.

Druga premiera sezone, Lepe vide lepo gorijo Simone Semenič, bi morala biti že 27. marca ob odprtju 51. Tedna slovenske drame. Gre za predstavo o nasilju, o konkretnem in sistemskem nasilju, ki v središče postavlja žensko. Ženska kot nosilka želje in lastnica telesa, pri čemer sta prav njena želja in telo prevečkrat stvar javne domene.

Besedilo, ki ga odlikuje trojna struktura dialoga, personificiranih didaskalij in monologov, želi odrsko nastopiti kot kolektivna pripoved, v kateri se vloga inkvizitorke in čarovnice oziroma mučene in mučiteljice nenehno izmenjuje, v kateri vloga moških igralcev iz prizora v prizor išče svoje mesto, monologi posameznice pa postajajo pričevanja množice,« je povedala režiserka Maša Pelko.

Za januar 2022 v gledališču napovedujejo tretjo premiero sezone, in sicer besedila Kdor skak, tisti hlap. Historijo o stanovanjski problematiki kranjskega velikana Rudija Šeliga pripravlja mlada ekipa ustvarjalcev, ki bo v presenetljivo aktualno dramo vnesla popolnoma sveže poglede novih generacij.

V Prešernovem gledališču so izjemno veseli, da bo v koprodukcijskem Slovenskem stalnem gledališču Trst konec januarja 2022 zaživela prva gledališka režija literarno in filmsko prekaljenega Gorana Vojnovića, prijatelja in poznavalca avtorja družinske drame Meja sneženja Marka Sosiča. »Odrsko besedilo Meja sneženja Marka Sosiča, enega tistih naših prijateljev, za katerim bomo še dolgo žalovali, govori o potlačenju čustev, ki slej ko prej privrejo iz nas in nas zasužnjijo. To je zgodba o človeku, ki je nekoč odrekel pomoč ljudem v težavah, zgodba o ozkosrčnosti in nestrpnosti, o njuni nedoumljivosti, o kesanju, o grehu, o bolečini in zameri, o izjedanju.

Sezono bodo v Prešernovem gledališču konec marca 2022 sklenili z avtorskim projektom Pravljice našega otroštva, v katerem se bo ekipa ustvarjalcev pod vodstvom režiserja Jerneja Lorencija spraševala o vlogi pravljic v osebnem življenju, o arhetipskem pomenu pravljic našega otroštva in o vlogi pravljic v kolektivnem nezavednem. Lorenci si želi skupaj z igralci prodreti v korenine njihovega otroštva in skupaj z njimi »podoživeti« stanja in emocije, ki so jih doživljali ob pripovedovanju pravljic.

Prešernovci se torej nadejajo pestre in barvite sezone, kar kaže tudi celostna podoba, ki sta jo oblikovali akademska slikarka Tina Dobrajc in oblikovalka Ana Bassin, in že vabijo k vpisu abonmajev, ki se bo začel v ponedeljek, 30. avgusta.

Vir: Prešernovo gledališče

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

18237

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino