Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 01 Sep. 2021

Varno na kolesu že deseto leto poziva šole k sodelovanju!

Slovenske šole danes ponovno odpirajo svoja vrata in že nestrpno pričakujejo nadobudne šolarje, ki se po poletnih počitnicah zopet vračajo za šolske klopi. Novo šolsko leto bo zaznamovala jubilejna, deseta sezona programa Varno na kolesu, ki ga razpisuje družba Butan plin s partnerji. Zanimanje za kolesarjenje tako med mladimi kot odraslimi vsako leto vse bolj narašča, zato ne preseneča, da se programu vsako leto pridruži vse več šol in učencev, ki v sklopu inovativnih, tematskih in zabavnih nalog spoznavajo cestnoprometne predpise in se s pomočjo zanimivih kolesarskih aktivnosti pripravljajo na varno vključitev v promet. Letošnji razpis v ospredje postavlja pomen preventive in trajnostne mobilnosti, šole pa se lahko na razpis prijavijo do 20. septembra 2021, in sicer prek spletnega obrazca.

Kaj prinaša 10. sezona programa Varno na kolesu?

Letošnji razpis prinaša nekaj novosti, ki osnovnošolcem ponujajo dodatne možnosti za odkrivanje pomena prometne varnosti. Ena izmed novosti je naloga Postani ambasador trajnostne mobilnosti, pri kateri lahko šola ali posamezen učenec opravlja aktivnosti, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in krepijo znanje prometnih pravil.

Kolesarjenje mladih kolesarjev in kolesark bo letos tudi dobrodelno obarvano, saj bodo v sklopu naloge Kolesarim in nabiram kilometre beležili prekolesarjene kilometre za dobrodelno akcijo Kolesarimo.skupaj, ki pod okriljem fundacije Neurotrust opozarja na mlajše osebe z gibalnimi težavami, ki se tudi vključujejo v šport, kolesarjenje pa jim predstavlja svobodo in užitek. Velik poudarek letošnjih aktivnosti je namreč na preventivi, zato je program Varno na kolesu združil moči s fundacijo Neurotrust, s katero bo ozaveščal o pomenu nošenja kolesarske čelade in opozarjali na možne negativne posledice poškodb glave.

Kot v preteklih letih pa je pester nabor nalog razdeljen na dva sklopa, in sicer RAZPIS A za petošolce, ki v letošnjem šolskem letu opravljajo kolesarski izpit, in RAZPIS B za vse ostale učence od 1. do 9. razreda. Petošolci bodo tako prek poučnih in zabavnih nalog spoznavali prometne znake in pravila, opozarjali na pomen nošenja čelade in odkrivali prednosti kolesa kot okolju prijaznejšega prevoznega sredstva. Vsi ostali učenci bodo nabirali prekolesarjene kilometre za svojo šolo, raziskovali kolesarske prakse v družbi in si zamislili 'tour' po domačih krajih. Ker je širjenje koronavirusa šole postavilo pred negotovost in spreminjajoče se razmere, razpisane naloge ponujajo tudi možnosti za reševanje v primeru pouka na daljavo.

Za svoj trud, uspešno opravljene naloge in aktivno ozaveščanje o varnosti v prometu bodo sodelujoče šole nagrajene v maju 2022, ko bo potekala slavnostna razglasitev zmagovalcev. Vse novice o kolesarskih aktivnostih in poteku letošnjega programa bodo na voljo na spletni strani, kjer je objavljen tudi razpis, in Facebooku.

Vir: varnonakolesu.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

88872

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino