Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 17 Dec. 2019

"Vaša vrednost ni določena s številko na tehtnici"

Živimo v živahni družbi, ki vitko, dobro oblikovano, kompetentno telo s stalnim prikazovanjem takšnih standardov na televiziji, v kinu in revijah, promovira kot edino zdravo in idealno. Vsako osebo, ki odstopa od predvidenih fizičnih lepotnih standardov, obravnavamo kot nehigiensko, grdo, nespodobno, vdano v usodo in kot osebo z manj pravicami. 

Debela oseba lahko doživi sramotenje v šoli, vidi kritične poglede zaposlenih v trgovinah, opazi nezadovoljstvo v očeh sopotnikov na javnih prevoznih sredstvih, sliši žalitve na ulici in na plaži ter od neznancev na družbenih omrežjih prejme tako nasvete o hujšanju kot žaljive komentarje. Najpogosteje primere diskriminacije debelih oseb opazimo na aplikacijah za zmenke, kjer osebe nočejo komunicirati z nami, kar je lahko zelo travmatična izkušnja. Izkušnja prostovoljca Društva Parada ponosa Avraama Vrohidisa pa je v Sloveniji še slabša kot drugje.

Svojo zgodbo je zaupal nam, mi jo delimo z vami. Avraam govori o lastni izkušnji diskriminacije kot osebe, ki ni po lepotnih standardih sodobne družbe, pove svojo izkušnjo, na kakšen način je deležen diskriminacije, kako se spopada z njo in kaj svetuje vsem, ki se počutijo podobno kot on. Vabimo vas k branju Avraamovih misli in izkušenj.

Na koncu sporoča vsem, ki imajo podobne izkušnje kot on: "Čas je, da začnemo sprejemati raznolikost teles, nehamo komentirati telesa drugih ljudi in se zavemo, da nimamo pravice posegati v to, koliko pojedo, kaj pojedo, kako se gibljejo, kje so in kaj nosijo. Naj bo jasno, nadziramo lahko le lastno telo. Ne poskušajte spremeniti svojega telesa samo zato, da boste všeč in spoštovane_i s strani ljudi, ki idealizirajo vitkost, za vašo osebnost pa jim je vseeno. Ne potrebujete mišičastega telesa, da bi se počutilie_i lepe_i. Lepe_i ste takšne_i, kot ste. Vaša vrednost ni določena s številko na tehtnici. Ne pozabite na to in uživajte v človeški raznolikosti!"

Vir in foto: Društvo Parada ponosa

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

81024

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino