Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Dec. 2021

Vodenje družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja podjetja

Zakaj družbena odgovornost in trajnostni razvoj?

Družbena odgovornost podjetij prinaša konkurenčno prednost in pomeni, da se morajo podjetja zavedati svojih vplivov na skupnost in okolje ter o tem poročati, ne samo z ekonomskimi, ampak tudi z okoljskimi in družbenimi kazalci. Z letom 2017 morajo velika podjetja v EU, tudi v Sloveniji, v svojih letnih poročilih poročati še o nefinančnih vidikih poslovanja.

Družbena odgovornost je orodje za dosego trajnostnega razvoja v skladu s Cilji trajnostnega razvoja do leta 2030, ki jih je že leta 2015 zapisala Organizacija Združenih narodov v svoji Agendi 2030 za trajnostni razvoj. Leta 2011 je Evropska komisija sprejela obnovljeno strategijo na področju DOP, ki jo je marca 2019 še nadgradila z novimi delovnimi aktivnostmi. Več: https://ec.europa.eu/growth/industry/corporate-social-responsibility_en

Ta strategija poudarja pomen večje prepoznavnosti družbene odgovornosti podjetij in širjenja dobrih praks z vključitvijo družbene odgovornosti podjetij v izobraževanje, usposabljanje in raziskave. Strategija prav tako izboljšuje procese samoregulacije in koregulacije ter razkritje socialnih in okoljskih informacij podjetij.

IRDO zato vabi, da se o tem področju dodatno izobrazite z znanji za učinkovito vodenje trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti v majhnih, srednje velikih in velikih podjetjih ter organizacijah. Z vključitvijo v program treh seminarjev boste pridobili številne kompetence in certifikat.

Za mlade brez zapsolitve do 30. let udeležba brezplačna.

Koristi DOP in TR za podjetje, organizacijo:

Večji ugled in dobiček podjetja, organizacije
Več
ja produktivnost in inovativnost zaposlenih, manj absentizma in fluktuacije Lažje pridobivanje novega kadra, novih poslovnih partnerstev, poslov
Boljše sodelovanje z lokalno skupnostjo, dobavitelji
Večji ugled podjetja v skupnosti, vzajemno sodelovanje s skupnostjo
Več medijskih objav, boljša prepoznavnost podjetja...

Kdo naj se udeleži izobraževanja?

Vabijo predvsem:

 • Direktorje in vodje oddelkov podjetij vseh velikosti, ki želite uvesti strategijo TR in DOP v svoje poslovanje in/ali vzpostaviti mesto vodje ali koordinatorja za DOP v podjetju,

 • Koordinatorje in strokovno osebje za DOP v velikih podjetjih, ki želite nadgraditi svoja znanja in jih uskladiti z aktualnimi novostmi in novo zakonodajo ter se pripraviti na obvezno poročanje o nefinančnih kazalcih poslovanja še v tem letu.

 • Vse, tudi mlade, ki želite pridobiti Certifikat Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj (v nadaljevanju Certifikat VDOTR) ter tako izboljšati svoje kompetence za obstoječe ali prihodnje delovno mesto.

  IRDO - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, Cesta 13. julija 65 A, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Slovenija. Matična številka: 1967312, DŠ: 46107657, številka TRR pri Novi KBM d.d. 04515-0001074492. Zavod je vpisan v register pri okrožnem sodišču v Mariboru, SRG 2004/01219, št. vložka 1/12095/00, šifra dejavnosti: 72.200.

  Z vpisom boste:

 • postali uspešen/a vodja za trajnostni razvoj in družbeno odgovornost v vašem podjetju;

 • prejeli elektronski ABC priročnik o TR in DOP;

 • prejeli Certifikat Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj podjetja.

Proces dela:

 • Trajanje: on-line seminarji z delavnicami po urniku + podelitev certifikatov

 • Lokacija: svetovni splet (online izvedba)

 • Metode dela: predavanja, delavnice, predstavitve dobrih praks.

 • Predavajo: mag. Anita Hrast, direktorica Inštituta za razvoj družbene odgovornosti,

  zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej, predsednik strokovnega in raziskovalnega sveta inštituta IRDO, Simona Roškar, mag. Vesna Lešnik Štefotič, strokovne sodelavke inštituta IRDO, ter Horus nagrajenci in drugi strokovnjaki

 • Število udeležencev je omejeno na najmanj 7 in največ 20 udeležencev. V primeru premajhnega števila prijav si organizatorji pridržujemo pravico do odpovedi seminarja v določenem terminu.

  Kompetence, ki jih boste pridobili:

 • Kako okrepiti lastno suverenost in blagostanje, da lahko uspešneje prevzamemo svoj del osebne in družbene odgovornosti.

 • Kako pripraviti politiko in strategijo TR in DOP v vašem podjetju.

 • Kako pripraviti poročilo o DOP aktivnostih v vašem podjetju in pri tem vključiti

  nefinančne kazalnike v skladu z aktualno zakonodajo in najnovejšimi standardi.

 • Kako sodelovati z različnimi deležniki in jih vključiti v aktivnosti DOP vašega podjetja.

 • DOP mreže in dobre prakse uspešnih podjetij na področju DOP.

 • Aktualna zakonodaja, dokumenti in standardi, usmeritve EU ter Slovenije na področju TR in DOP.

Lokacije in termini seminarjev:

Seminarji potekajo ONLINE, če ne bo več posebnih razmer zaradi COVID-19 pa obasno tudi v živo.

Termini so predvideni po 3 dni z vmesnimi premori + podelitev, skupaj štiri dni srečanj (online po 2 dni na dan (+ ogled posnetkov), če je v živo pa po 4 ure/dan).

Vir: IRDO

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

67693

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino