Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Jun. 2020

Vsak poklic je nekaj posebnega, vendar poklic učitelja je poslanstvo

Tokrat z vami delimo misli mlade učiteljice Sabine, ki vidi poslanstvo v svojem poklicu. Pred delom na šoli je nabrala že precej izkušenj, kot prostovoljka, te pa so jo vodile do prve redne zaposlitve v Centru eksperimentov Maribor, kar je zanjo pomenila odskočna deska svojim željam na proti.

Vse pridobljene izkušnje so ji pomagale na poti proti njenemu sanjskemu delu učiteljice, ki pa so se ji uresničile na osnovni šoli v okolici Maribora. O svojem poklicu je zapisala:

»Vsak poklic je nekaj posebnega, vendar poklic učitelja je poslanstvo. Učitelj je pomemben člen vsakega otroka in mladostnika, saj ga vzgaja, izobražuje in mu pomaga odpreti vrata v  svet samostojnosti. Zraven vsebinske  in metodično – didaktične priprave skrbi za komunikacijo v razredu, dobro razredno klimo, vedoželjnost, pozitivno samopodobo učencev, za gibalne aktivnost in za ustvarjalnost učencev.  Običajno delo poteka v razredu, kabinetu ali v okolici šole, vendar mora nekaj dela opraviti tudi doma.

Učitelj lahko postane vsakdo, ki ga veseli delo z mladimi, je odgovoren in ima univerzitetno izobrazbo pedagoške smeri za določeno področje. Predvsem pomembna je tudi empatija – da se zna vživeti v vlogo otroka, drugega učitelja ali starša. Kompetentnost mu daje tudi strokovni izpit, ki poteka na državni ravni. Učitelji se nikoli ne postarajo, saj jih otroci in mladostniki delajo mlade.«

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

48487

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino