Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 01 Dec. 2021

Vsi lahko sodelujemo pri zmanjševanju števila voženj pod vplivom alkohola

Na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik so pri Zavodu Vozim kljub trenutnim epidemiološkim razmeram ob upoštevanju vseh ukrepov izvedli še zadnji letošnji posvet na temo pitja alkohola in vožnje pod vplivom alkohola med mladimi v okviru iniciative Heroji furajo v pižamahPosvet je združil 26 kamniških gimnazijcev, lokalne odločevalce v občini Kamnik in številne druge deležnike, ki delujejo na področju varnosti v prometu. 

Udeležene je sprva pozdravil ravnatelj Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik dr. Branislav Rauter. Nato je zbrane nagovoril še župan Kamnika Matej Slapar s spodbudnimi besedami za mlade, naj še naprej zmanjšujejo število voženj pod vplivom alkohola, kljub temu da se je odstotek teh v zadnjih 10 letih znižal za 60%. Pozval jih je k sprejemanju pametnih odločitev in vanje položil upe, da se bodo v življenju na cesti vselej vedli odgovorno. Županovemu je sledil še nagovor direktorja Zavoda VOZIM, Davida Razborška, ki je izpostavil napredek mladih na področju prometne varnosti.

Udeleženci posveta so prisluhnili predstavitvi trendov na področju pitja alkohola, prometne varnosti na nacionalnem in lokalnem nivoju ter vloge gasilcev in policije pri reševanju v prometnih nesrečah. Omenjene tematike so nam predstavili dr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, dr. Mateja Markl iz Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, Urška Kregar iz Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik in predstavnik Policijske postaje Kamnik Milan Kojadinović.

Osebno izpoved o prometni nesreči pa je mladim namenil ambasador Zavoda VOZIM Žiga Breznik. Spodbudil jih je k športnemu udejstvovanju, saj je prav to odločilo med življenjem in smrtjo, ko je zaradi prometne nesreče pristal najprej na urgenci, kasneje pa na vozičku. Prav tako jih je pozval k nošenju čelade, saj je glava tisto najdragocenejše, kar imamo in kar v veliki meri odloča o kvaliteti našega življenja.

Za tem je vodja Mladinskega centra Kotlovnica in soorganizator dogodka Rok Kosec predstavil izsledke fokusne skupine, pri tem pa poudaril, da so bile zaskrbljujoče številke predvsem v tistem delu, ko se je anketirance spraševalo, ali so se že vozili z osebo, ki je vozila pod vplivom alkohola, je pa spodbudno to, da rezultati ankete kažejo zanimanje mladih za to tematiko in da se o njej govori.

Kot primer večplastnega soočanja s problematiko vožnje in nesreč pod vplivom alkohola je direktor Toyote Adria Kensuke Tsuchiya mladim predstavil japonski model zmanjševanja nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola ter jim s tem dal orodja za razmišljanje izven običajnih okvirov. 

Sledilo je delo v skupinah, ko so mladi snovali predloge za izboljšave v lokalnem okolju na področju pitja alkohola in prometne varnosti med mladimi. Te so nato predstavili lokalnim odločevalcem, ki jih je predstavljala direktorica občinske uprave Bogomira Skvarča Jesenšek, in širši javnosti, ki je posvet spremljala preko Zooma.

Mladi so družno izrazili željo po bolje organiziranem javnem prevozu, še posebej v nočnem času, da bi se z zabav lahko vrnili varno domov. Prav tako so željni delavnic in predavanj o vožnji pod vplivom in pitju alkohola ter učinkih tega na telo in razvoj mladostnikov, saj menijo, da teh vsebin ne slišijo dovolj ali dovolj pogosto. Prav tako bi želeli odkritega pogovora s starši na to temo, vendar jih je v komentarjih na slišano nekoliko popravila dr. Maja Roškar zaradi uporabe izraza »kultura pitja alkohola«, saj varne rabe alkohola ni. Tako so mladi tudi v sklepnem delu dobili možnost za učenje in razbijanje mitov o pitju alkohola, ki so globoko zakoreninjeni v slovenski »mokri kulturi.« Po zaključku so mladi izrazili zadovoljstvo z dogodkom in vsebinami ter bili mnenja, da je bilo zelo zanimivo.

Moderator dogodka je bil Nino Batagelj, ki je posvet strnil z naslednjo mislijo: »Pomembno je, da se zavedamo dejstva, da je treba biti sprva varen na naši ulici, na kateri živimo, da je potem bolj varno tudi v centru mesta in se ta kultura razširi na avtoceste in na celo državo.« 

Iniciativa Zavoda VOZIM, zavarovalnice Generali, Toyote Slovenija in agencije Luna \TBWA je mednarodno nagrajen model, ki v lokalnem okolju povezuje vse ključne deležnike; mlade, starše, učitelje, odločevalce in strokovnjake, da skupaj pridejo do konkretnih rešitev za preprečevanje voženj pod vplivom alkohola. 

Do sedaj so celosten pristop Heroji furajo v pižamah izvedli v:

  • 15 občinah v 12 regijah
  • Dosegli več kot 15.000 mladih
  • Izvedli 700 prevozov
  • Dosegli več kot 700 objav v medijih
  • Izvedli 6 interaktivnih motivacijskih delavnic z ambasadorji sezone 2020 – vplivnimi mladimi športniki in pevko.

Celosten in učinkovit model Heroji furajo v pižamah, sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje in Javne agencije RS za varnost prometa, je prepoznala tudi Evropska komisija in ga v 2018 nagradila z nagrado »Excellence in Road Safety«, v 2019 pa mu dodelila še prestižno nagrado »Jacques Barrot Grand Prize« za najboljši projekt v Evropi na področju prometne varnosti v zadnjih štirih letih, v letu 2021 pa je 3. sezona iniciative s »Koledarjem golih resnic« prejela bronasto nagrado za najboljšo medijsko kampanjo na mednarodnih nagradah ISMA (International Safety Media Awards).

Vir: Zavod Vozim

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

84168

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino