Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Sep. 2021

Z BADEMANTLI po Mariboru

Nevladna organizacija Združenje EPEKA, so.p. je 27. avgusta že tretje leto zapored organizirala Bademantl dan – dan gole resnice o globalnem segrevanju. Mladi so oblečeni v bademantle, tj. kopalne plašče, sporočali, da se nam v prihodnosti obeta drastičen dvig temperature, če ne bomo pravočasno ukrepali. Do te mere, da bomo čez celo leto potrebovali samo še kopalni plašč – zime bodo tople, poleti pa bomo večino časa preživeli na bazenu in se pod kopalnim plaščem skrivali pred žgočim soncem.

V kajakih in sandolinah so mladi veslali iz Koblarjevega zaliva do Mariborskega otoka, kjer so prisluhnili okrogli mizi na temo trajnostnih prehranskih sistemov in socialnega podjetništva. Vsak izmed govorcev je vpleten v en del prehranske verige – proizvodnjo, nakupovanje in ravnanje z zavrženo hrano.

“Koncept trajnosti je sestavljen iz treh delov, ki so enaki – socialnega, okoljskega in ekonomskega. Če niso vsi trije deli zadovoljeni, potem se ne moremo konstantno razvijati, kar pomeni, da tudi trajnost ne obstaja,” je povedala Doris Letina, vodja področja za mlade kmete in kmetijsko politiko pri Zvezi slovenske podeželske mladine. “Cena, ki jo dobi kmet, niti ne pokrije stroškov. To ni trajnostno, to je katastrofa. Kmet mora dobiti pravično ceno, da pokrije stroške in lahko vlaga v razvoj.”

Miro Mihec iz trgovine brez embalaže Zelena japka in Združenja socialne ekonomije je poudaril, da je najprej potrebno dvigniti zavedanje ljudi o problemu podnebnih sprememb:  “Nakupovanje je stvar osebne odgovornosti, pred tem pa zavedanja, kaj kupujemo in ne samo z očmi in željami.”

Velik problem je tudi količina zavržene hrane v trgovinah, restavracijah, bolnicah in šolah. Za to, da viški hrane ne gredo v smeti, posrkbijo na Slovenski Filantropiji, kjer prostovoljci prevzamejo hrano in jo razdelijo socialno najšibkejšim. Včasih pa naletijo tudi na prepreke: “šole morajo javiti, koliko hrane je odpadne in veliko jih ne poroča. Enkrat se je zgodilo, da so naši prostovoljci prevzeli hrano iz šole, ki viška ni prijavila. Ta šola je bila kasneje kaznovana, čeprav je hrano donirala tistim, ki so jo potrebovali,” je povedala Urška Živkovič.

Tukaj si lahko ogledate posnetek okrogle mize.

Dogodek so organizirali v sklopu zaključka projekta Fair Employment, financiranega s strani Urada za mladino, Evropskega socialnega sklada in pograma Food Wave.

Vir: EPEKA

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

30190

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino