Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Dec. 2019

Z mladimi o preventivi in posledicah možganske kapi

Mladinski center Prlekije je gostoval člane Društva GROM iz Murske Sobote. Društvo združuje bolnike po možganski kapi iz Prekmurja in dela Štajerske. Med njimi je tudi veliko mladih, zato so se z veseljem odzvali povabilu mladinskega centra z namenom mladim predstaviti posledice možganske kapi, ki je lahko tudi rezultat nezdravega načina življenja.

Srečanja se je udeležilo šest bolnikov, ki jih je prizadela možganska kap, vsak s svojo zgodbo. Mladim so dali nasvete kako naj živijo v namen preprečevanja kapi. Predavanje je bilo zelo zanimivo in čustveno. Bolniki po možganski kapi so mladim pokazali tudi, kaj z močno voljo, kljub bolezni, lahko naredijo in tudi še doživijo. Mladi so odšli zamišljeni nad svojim življenjem in trdno odločeni, da bodo živeli zdravo. Naredili bodo vse, da ne doživijo možganske kapi. To je bil tudi cilj tega predavanja in delitev izkušenj z bolniki.

Strokovnjaki pravijo, da si moramo vsi za prepoznavanje znakov možganske kapi zapomniti kratico GROM, ki je tudi ime Društva. Kratica je sestavljena iz črk, ki se nanašajo na znake ob možganski kapi in našo reakcijo in sicer:

  • G – govor (prizadet govor),
  • R – roka (delna ali popolna ohromelost ene roke),
  • O – obraz (povešen ustni kot  – asimetrija obraza),
  • M – minuta (takoj pokliči številko 112).
Vir: Mladinski center Prlekije
Foto: Sign against stroke

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

67330

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino