Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 Sep. 2022

Za zaščito ozonske plasti

EPEKA, znanstveno-raziskovalno združenje za umetnost, kulturne in izobraževalne programe in tehnologijo, se ne izogiba dejstvu, da se je potrebno soočati s prihodnostjo našega planeta. Generalna skupščina ZN je leta 1987 podpisala Montrealski sporazum in dan 16. september razglasila za mednarodni dan zaščite ozonske plasti.

Na ta dan želijo mlade in širšo javnost v Mariboru opozoriti o pomembnosti ozonske plasti. Ozon, ki je v zraku razporejen predvsem v plasti med 10 in 50 kilometri, njegova koncentracija pa je najvišja v plasti med 19 in 23 kilometri nad morsko gladino, ima za življenje na zemlji zelo pomembno vlogo, saj nas varuje pred nevarnim delom ultravijoličnega sevanja.

Po podatkih Agencije RS za okolje naj bi se ozonska plasti po predvidevanjih vsakih deset let zmanjšala za 2,9 odstotka, pri čemer stanjšanje plasti za odstotek pomeni 1,3-odstotno povečanje ultravijoličnega sevanja pri tleh.

Vabijo vas na dogodek, ki bo v Mariboru potekal v četrtek, 15. septembra, dan pred Dnevom za zaščito ozonske plasti. Sestavljen bo iz predavanja mladinskega delavca o pomembnosti aktivnega državljanstva mladih pri varovanju našega planeta in delavnice, kjer bodo iz recilkliranih materialov izdelovali izdelke za vsakdanjo rabo. Vrhunec dneva bo spust s sandolini (kajaki) po reki Dravi do mariborskega Lenta. Dogodku bo sledilo neformalno druženje.

V kolikor bi želeli sodelovati pri spustu po reki Dravi, se je potrebno na dogodek predhodno prijaviti na: epeka@epeka.si

Dodatne informacije o dogodku najdete na spletni strani in na Facebooku.

Vir: EPEKA

 

Vabljene, vabljeni!

Dogodek, ki spada v okvir Evropskega leta mladih podpirajo EU program Erasmus+, Movit, Urad za mladino RS in Mestna občina Maribor.

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

12228

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino