Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 07 Sep. 2021

Zaključna konferenca uspešnega projekta MVP – Mladi v praksi

V četrtek, 2. septembra 2021, je ob 11.00 na Gradu Rajhenburg potekala Zaključna konferenca projekta MVP – Mladi v praksi. Gre za sklepni dogodek uspešno izvedenega projekta MVP, ki se po letu in pol trajanja 15. septembra 2021 zaključuje. Rezultate projekta je predstavil poslovodeči partner Mladinski center Krško v sodelovanju s konzorcijskima partnerjema Celjskim mladinskim centrom in Mladinskim centrom Bit iz Črnomlja. Projekt, sofinanciran s sredstvi Republike Slovenije in sredstvi Evropskega socialnega sklada, je bil namenjen vključevanju mladih iskalcev zaposlitve na trg dela preko inovativnih pristopov in usposabljanj. V projekt je bilo vključenih skupno 40 mladih, starih med 15 in 29 let, iz posavske in savinjske statistične regije ter Jugovzhodne Slovenije, izmed vseh udeležencev se jih je do danes 25 uspelo tudi zaposliti.

V sklopu projekta je bilo v letih 2020 in 2021 izvedenih 5 ciklov usposabljanj, od tega sta bila dva cikla usposabljanj izvedena v Krškem, dva v Celju in en v Črnomlju. Skupno je bilo izvedenih kar 1000 ur različnih delavnic, preko katerih so mladi pridobivali nove kompetence.

Med izvedbo projekta se je na poti proti cilju pojavilo kar nekaj ovir, vendar so bili sprejeti kot izziv. Zaradi epidemije Covid-19 se je bilo potrebno odzivati praktično čez noč in prilagajati usposabljanja za izvedbo preko spleta, čeprav so že med načrtovanjem projekta največji poudarek namenili prav izvedbi v živo in interakciji udeležencev v sproščenem okolju, kjer nova znanja lažje sprejemajo na zabaven in prijeten način. Kljub vsemu so se kreativni predavatelji in vztrajni udeleženci z veliko mero dobre volje in pozitivne naravnanosti uspešno prebili tudi skozi spletno izvedbo MVP usposabljanj.

Udeleženci so preko sklopa Spoznavam se skozi delavnice javnega nastopanja, nevrolingvističnega programiranja in kreativnega pisanja, krepili svoje kompetence za samozavesten vstop na trg dela. Prav tako so skozi sklop Predstavim se okrepili svoje poznavanje računalniških programov, posneli svoj predstavitveni video in se naučili osnov oglaševanja in predstavitve na družbenih omrežjih. Udeleženci so imeli med MVP usposabljanjem priložnost preizkusiti se v mladinskem delu preko lastnega projekta oz. preko aktivnosti, ki se izvajajo v mladinskih centrih. Zaradi raznovrstnih izkušenj, hobijev in znanj so MVP udeleženci navdušili z zelo raznovrstnimi osebnimi projekti.

V sklopu projekta se je izvedlo tudi veliko drugih aktivnosti: poleg MVP Turneje, ki je postregla s koncertom treh mladih glasbenih skupin v Krškem in Celju, je bil izveden tudi dogodek MVP Idol s predstavitvijo uspešnih mladih podjetnikov. Izvedeno je bilo tudi več mreženj z delodajalci, okroglih miz z odločevalci, udeležencem pa je bila ves čas na voljo tudi MVP Info pisarna v MC Krško.

Kakor je bistvo projekta zajela moderatorka Anja Krušnik Cirnski: "Najdragocenejši igralec je tisti, ki naredi največ igralcev dragocenih," je bilo prav odlično sodelovanje partnerjev, predavateljev, udeležencev in ostalih vključenih ključno pri uspehu projekta MVP – Mladi v praksi.

Na zaključni konferenci so ob vodji projekta in strokovni delavki, Snežani Čović in Tanji Brate, o samem projektu in poteku MVP usposabljanj spregovorili tudi direktorica Manuela Bojnec, predavateljici in trenerki na usposabljanjih Maša Mlakar in Barbara Masnik ter trije udeleženci MVP usposabljanj. O partnerskem sodelovanju in učinkih sta spregovorila tudi Senta Jevšenak, predstavnica Celjskega mladinskega centra, in Jurij Matkovič, direktor MC Bit Črnomelj. O zglednem sodelovanju in obveščanju mladih brezposelnih pa tudi Polona Mirt, direktorica sevniške območne enote Zavoda za zaposlovanje. Projekt MVP – Mladi v praksi, njegove uspešne rezultate in učinke na mladih pa sta pohvalili tudi direktorica Urada RS za mladino mag. Dolores Kores in podžupanja občine Krško Ana Somrak. Dogodek sta z glasbenim nastopom oplemenitila Maja Weiss in Robert Petan.

Klub uspešno izvedenem projektu MVP – Mladi v praksi, problematika mladih še vedno ostaja, zato je pomembno, da se organizacije v okolju združujejo in sodelujejo pri reševanju izzivov mladih pri nastopanju na trgu dela in njihovem uspešnejšem zaposlovanju.

Vir: Mladinski center Krško

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

18058

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino