Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Apr. 2020

Živa knjižnica Zasavje onl@jn

Znašli smo se v čudnih časih. Pa vendar v času, ko smo oddaljeni eden od drugega, še ne pomeni, da moramo biti sami. Prostovoljci Žive knjižnice Zasavje so tipkovnice vzeli v svoje roke in zahvaljujoč osamitvi ter družbeni izolaciji Živa knjižnica Zasavje po novem ponuja izposojo knjig na daljavo, možnost rezervacije knjige in virtualno izkušnjo Žive knjižnice. 

#pogovor

Včeraj, 1. aprila (brez heca), je tako svoja vrata prvič odprla digitalna Živa knjižnica. Prav takšna je kot tista analogna. Tudi v digitalni Živi knjižnici so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralcem ali bralko odpirajo vrata v lastne zgodbe in izkušnje. Skozi aktivni dialog žive knjige ozaveščajo in izobražujejo o človeških vrednotah in človekovih pravicah ter spodbujajo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. 

#ČezPlanke 

V prvi digitalni Živi knjižnici je na knjižnih policah sedelo 7 živih knjig in ena knjižničarka. Skupaj z bralci so opravili 15 branj. S pomočjo moderne tehnologije in spletnih orodij, so se Žive knjižnice zgodile v dnevnih sobah po Zagorju, Krškem, Velenju, Litvi, Idriji, Albaniji, Španiji, na Češkem in še kje. 

"Spletna knjižnica je neverjetna ideja. Ne le v smislu odpiranja misli za razbijanje stereotipov, to je seveda jedro, ampak v trenutkih izolacije, ko čutimo potrebo po pogovoru," je knjižničarki zaupala bralka iz Češke.

#solidarnost

Tereza, prostovoljka in živa knjiga svojo izkušnjo opisuje tako: "Nekako kot loterija. Povabiti neznanca na klepet in to v dnevno sobo. Kar me vedno znova navdihuje, je moč zgodb. Individualnost in barvitost človeških bitij in kako lahko obogatimo ter navdihnemo s svojimi zgodbami, izkušnjami, stališči in mnenji. V tem času Živa knjižnica dobi popolnoma novo raven; ko čas teče skozi izolacijo in globalno pandemijo, imamo vsi isto zgodbo. S sodelovanjem v tem projektu si lahko pomagamo in dvignemo drug drugega, tako da smo tu en za drugega."

#vstopi

Živa knjižnica Zasavje izposoja na daljavo tudi v soboto, 4. aprila, med 10 in 18h. Že imate digitalno knjižnično izkaznico? Izpolnite spletni obrazec. Za branje ne potrebujete očal, potrebna pa je registracija bralcev. Dostop do spletne žive knjižnice dobijo le registrirani bralci_ke, ki so sprejeli pogoje izposoje. Branje poteka preko spletne aplikacije Zoom, po registraciji pa vam knjižničarka pošlje dodatne informacije.

#bližina

Čitalnica je digitalna, nekatere stvari pa bodo za vedno analogne, recimo objem, nasmeh in človekove pravice. Ostanimo #solidarni.

Vir in foto: Živa knjižnica Zasavje

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

55090

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino