Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Sep. 2021

Znani so Naj prostovoljci Mestne občine Velenje za leto 2020

V četrtek, 23. 8., zvečer so v Vili Bianci razglasili naj prostovoljca in naj prostovoljno organizacijo leta 2020 v Mestni občini Velenje. Goste je uvodoma nagovoril častni pokrovitelj dogodka župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Razglasili so naj prostovoljca v kategoriji do 30 let, nad 30 let in naj prostovoljsko organizacijo. Prostovoljce vsako leto izbere komisija, ki oceni vse vloge prispele na javni natečaj.

V kategoriji do 30 let je prispela ena vloga in za naj prostovoljko je bila razglašena Klara Jan, ki jo je predlagalo Društvo Revivas Škale. Klara Jan je s prostovoljstvom začela leta 2002, ko se je priključila tabornikom čete Divji volk Škale, rodu Jezerskega zmaja in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Škale, kjer je aktivno sodelovala na vseh dogodkih in tekmovanjih. V društvu REVIVAS Škale, kjer je tudi članica upravnega odbora društva, je zadolžena za vodenje projektov in drugih aktivnosti, sodeluje pri številnih projektih in aktivnostih.

V kategoriji nad 30 let, je komisija izbirala med 6 kandidati: Bojanom Čampa (predlagatelja Zdenka Berložnik in Stanko Tajnšek), Janezom Hrovatom (predlagatelj Društvo upokojencev Šalek), Francem Simončičem (predlagatelj Svet mestne četrti Velenje Levi breg – vzhod), Jožetom Grazerjem (predlagatelj Društvo brigadirjev Velenje), Eriko Berlak (predlagatelj Šaleški koronarni klub) in Zdenko Uršnik (predlagatelj Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje). Komisija je za naj prostovoljko v kategoriji nad 30 let razglasila Zdenko Uršnik. Zdenka Uršnik je predsednica Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenju od leta 2018. Kot članica več krožkov je aktivna pri organizaciji, pripravah in izvedbah razstav, dogodkov in prireditev. S svojo delavno vnemo daje motivacijo tako mentorjem kot študentom in jih vedno znova navdihuje, da skupaj dosegajo nove cilje. S tem ostaja Univerza prepoznavna, rastoča organizacija, ki skrbi za aktivno vključenost starejših v lokalno okolje. Sodeluje pa tudi pri številnih drugih aktivnostih. V letu 2020 je opravila 1.980 ur prostovoljnega dela. 

Za naj prostovoljsko organizacijo je komisija izbirala med 3 prijavami, in sicer Društvom upokojencev Paka pri Velenju (predlagatelj Alojz Harnik), Univerzo za III. življenjsko obdobje Velenje (predlagateljica Marija Skrt, upravni odbor UNI3) in Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje (predlagatelj v imenu aktiva ravnateljev mag. Aleksander Vališer, ravnatelj CVIU Velenje). Naj prostovoljna organizacija je postala Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje. Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje (MZPM Velenje) je prostovoljska organizacija, ki združuje 14 društev prijateljev mladine, ki delujejo v dobro otrok, mladostnikov in družin. MZPM Velenje je nevladna, nepolitična, samostojna, humanitarna in nepridobitna zveza društev, ki deluje v javno dobro. Združuje društva iz Mestne občine Velenje ter občin Šoštanj in Šmartno ob Paki. V letu 2020 je MZPM Velenje izvedla 27 programov in projektov, v katerih so sodelovali prostovoljci in prostovoljke. Izvedli so številne projekte na področju humanitarne pomoči otrokom in družinam: nudili so varstvo otrok na domu v času prvega vala epidemije in pomoč pri učenju. Pripravili so prehrambene pakete, ki so jih skupaj razdelili več kot 300. Sprejeli, pripravili in delili so otroška oblačila in obutev ter drugo opremo za otroke, jeseni in pozimi, v času zaprtja trgovin z oblačili pa so to dejavnost še okrepili. Zbirali in delili so nakupljene in podarjene računalnike – od 1. 4. do 31. 12. so otrokom razdelili 149 namiznih računalnikov, tablic in dodatne računalniške opreme in s tem otrokom omogočili šolanje na daljavo. Poleg tega so pripravili in razdelili šolske potrebščine med 77 otrok. S tem so pomagali 49 družinam.  Pripravili so novoletna darila za otroke iz socialno šibkih družin in bogato obdarili 144 otrok in mladostnikov, od dojenčkov do študentov. MZPM Velenje in prostovoljci so v letu 2020 izvedli 1.500 ur prostovoljnega dela.

Natečaj za naj prostovoljca že od leta 2011 pripravljajo Mestna občina Velenje, Mladinski svet Velenje in Mladinski center Velenje, pod častnim pokroviteljstvom župana Mestne občine Velenje.

Vir: Mladinski center Velenje

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

19145

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino