Aktiviraj se!

Kaj je neformalno izobraževanje?

Mladi ste velik del svojih življenj vključeni v različne sisteme izobraževanja. Neformalno izobraževanje vam daje priložnost, da razvijate kompetence, pridobivate znanja ter osvajate veščine, ki jih nimate možnosti razvijati znotraj formalnega izobraževanja. Neformalno izobraževanje mladim omogoča razvoj medosebnih spretnosti, timskega dela, discipline, voditeljskih sposobnosti, načrtovanja, projektnega dela in organizacijskih veščin in predstavlja odlično dopolnitev strokovnega znanja, ki ga mladi pridobijo tekom šolanja. Neformalno izobraževanje mladim omogoča odkrivati in razvijati lastne potenciale, prepoznavati karierne možnosti in ustvarjati nove karierne priložnosti.

Kje poteka neformalno izobraževanje?

Neformalno izobraževanje poteka zunaj formalnih sistemov izobraževanja in se udejanja skozi prostovoljno delo doma in v tujini, študijsko prakso, skozi članstvo v različnih mladinskih organizacijah, izobraževanja, usposabljanja, seminarje, tečaje… in skozi vse druge aktivnosti, pri katerih gre za pridobivanje in poglabljanje kompetenc ter znanj, kjer ni nujno, da se pridobljeno znanje dokazuje z javno veljavnimi listinami.  

Vrednotenje neformalnega izobraževanja

V Sloveniji je na področju vrednotenja in priznavanja neformalnega znanja delujoč Portal VPNZ. V obdobju od leta 2016 do 2022 bodo postopke vrednotenja neformalno in priložnostno pridobljenega znanja po celotni Sloveniji izvajali svetovalci na ljudskih univerzah, šolskih centrih in srednjih šolah, organiziranih v konzorcije. Kako poteka in kdo ga izvaja, najdete na povezavi.

Aktualno

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino