Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 Feb. 2019

Dialog med mladimi in odločevalci na ministrski ravni

21. februarja je potekala 3. seja Sveta Vlade RS za mladino. Gre za redni dialog med mladimi in odločevalci na ministrski ravni. Tokratna seja je bila prva v sestavi nove vlade in v prisotnosti njenih predstavnikov.

Svet Vlade RS za mladino se sestaja od leta 2009, ko je Vlada RS vzpostavila posvetovalno telo, ki zadeva položaj mladih v družbi. Svet Vlade RS za mladino obravnava ukrepe in spremlja upoštevanje interesov mladine v politikah na državni ravni in spodbuja sodelovanje predstavnikov mladih v odločevalskih procesih. Svet vodi minister za izobraževanje, znanost in šport, sestavljajo pa ga predstavniki mladinskih organizacij in vlade.

Seje so se udeležili predstavniki Ministrstva za delo, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstva za finance, Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za zdravje, Ministrstva za pravosodje, Ministrstva za javno upravo, Ministrstva za okolje in prostor ter Službe Vlade RS za kohezijsko politiko, prisotna pa je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehranodr. Aleksandra Pivec. Seji je predsedoval minister za izobraževanje, znanost in športdr. Jernej Pikalo.

S strani predstavnikov ministrstev in ministrice, dr. Aleksandre Pivec, so bile predstavljene aktivnosti ministrstev na področju mladine, ki mladim omogočajo vključevanje v družbo in izboljšujejo njihov položaj. Izpostavili so projekte Evropskega socialnega sklada, za večje zaposlovanje mladih ter projekte s področja zdravja, kjer se osredotočajo na preventivne programe za varovanje zdravja  mladih ter duševno zdravje mladih. Na Seji je bil prisoten tudi Tin Kampl, v.d. direktorja Urada RS za mladino, ki je predstavil Evropsko strategijo za mlade in orodje  Youthwiki.  V nadaljevanju je predstavil  raziskavo Mladina 2020, ki jo bo izvajal Urad RS za mladino. Janez Škulj z Zavoda Movit je predstavnikom ministrstev podal mnenje glede izzivov pri izvajanju programa Erasmus+ (Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota). S strani  mladinskih organizacij pa so bili predstavljeni rezultati vključevanja mladih v programe Evropskega socialnega sklada. 

V nadaljevanju seje so predstavniki mladinskih organizacij ministrstva pozvali k reševanju problematike pomanjkanja prostora v študentskih domovih, saj je, glede na dejstvo, da bo generacija študentov po letu 2025/26 še številčnejša, ta poziv toliko bolj aktualen.

Predstavniki mladih so pod točko razno pozvali k ukrepanju proti  sovražnemu govoru in izrazili zaskrbljenost glede trenutne ravni medsebojne javne komunikacije. Tin Kampl (URSM) je, glede izražene zaskrbljenosti s strani mladih, spomnil na nedavno izdajo publikacije gibanja Ne sovražnemu govoru z naslovom Zmoremo!, ki je na voljo kot orodje za tiste, ki so v stiku s procesom usmerjanja, izobraževanja in pomoči mladim, med drugim tudi mladinskim organizacijam. 

S strani organizacij mladinskega sektorja je bil podan poziv k rešitvi za trajnejše oziroma redno financiranje organizacij v mladinskem sektorju. Maja Hostnik z Mladinske mreže MaMa, ki je na seji predstavila delo mladinskih organizacij, je izpostavila: »Med najpomembnejše učinke mladinskega dela štejemo pridobivanje kompetenc mladih, aktivno participacijo, višjo zaposljivost in pridobitev veščin za lažji prehod iz mladostništva v samostojno življenje.« V skupnem dokumentu so organizacije, ki so izvajale projekte Evropskega socialnega sklada, izpostavile predlog za povečano, redno in sistemsko urejeno financiranje organizacij v mladinskem sektorju, kar bi zagotovilo stabilno delovanje. »Redno financiranje bi omogočilo tudi kakovost, razvoj in večjo prepoznavnost mladinskega dela in sektorja, ki deluje že več desetletij in s svojimi aktivnostmi dosega pozitivne družbene učinke na organizirano in neorganizirano mladino.« še dodaja Maja Hostnik.

Minister Pikalo je pobude na izzive mladih sprejel in pozval prisotne predstavnike Vlade, naj na medresorski ravni predstavljene pobude mladih tudi rešujejo. 

Po koncu seje je minister Pikalo povedal, da ocenjuje čas trajanja seje kot dve produktivno porabljeni uri. Zadovoljen je bil tako s predstavitvami dela za mlade s strani predstavnikov ostalih ministrstev, kot tudi z dejstvom, da so sprejeli veliko pobud s strani mladih in mladinskih organizacij. Pozdravlja ustanovitev dodatnih delovnih skupin za oblikovanje konkretnih ukrepov, ki bodo naslavljali probleme mladih. Vendar pa hkrati poudarja: »Tudi v prihodnje bo potrebno še delati, iskati rešitve in jih tudi implementirati.«

Tin Kampl (URSM) je mnenja, da je, med drugim, potrebno predvsem nasloviti problem študentskih nastanitev ter ureditve področja prekarnega dela, predvsem za generacije mladih, kjer je te oblike dela največ. Po njegovih besedah je Ministrstvo za okolje in prostor obljubilo, da bo začelo pripravljati zakonske podlage za reševanje stanovanjske problematike mladih. Kot eno od rešitev je navedel vzpostavitev stanovanjske zadruge, s katero se trenutno rešuje sicer manjši del problema. Prav tako je tudi izpostavil, da bodo na URSM proučili pobude s strani mladinskega sektorja glede povečanega financiranja, v ta namen so tudi ustanovili delovno skupino za kakovost mladinskega dela.

Vsi prisotni so pozdravili odzivnost ministrstev in prisotnost na dialogu z mladimi, ter s tem izrazili upanje k hitrejšemu naslavljanju in reševanju problemov mladih na medresorski ravni. Problemi, ki se dotikajo življenja mladih, namreč pokrivajo skoraj vsa ministrstva.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

11051

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino