Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 Jan. 2019

Kaj bi evropski poslanci predlagali za izboljšanje volilne udeležbe mladih?

Državni zbor je na pobudo predsednika Državnega zbora mag. Dejana Židana pričel s projektom Aktivno državljanstvo.

Z njim želijo prispevati k večji vključenosti državljanov in prebivalcev Slovenije pri odločanju ter skupnem upravljanju države. V ta namen so in bodo odprli Državni zbor za dialog in razpravo z različnimi družbenimi skupinami, organizacijami, ustanovami in posamezniki. Pogovor je prvi tovrsten pod skupnim naslovom Zakaj na EU-volitve?, ki jih do aprila načrtujejo v državnem zboru.

V prvem v nizu dogodkov projekta AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO: ZAKAJ NA EU VOLITVE?, so gostili vseh osem slovenskih poslank in poslancev v Evropskem parlamentu. Pogovoru so se pridružili Franc Bogovič, mag. Tanja Fajon, Alojz Peterle, dr. Igor Šoltes, Patricija Šulin, Romana Tomc, Ivo Vajgl, dr. Milan Zver in gostitelj, predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan. 

V uvodu pogovora, ki ga je prenašal MMC portal, je predsednik državnega zbora Dejan Židan dejal, da so mladi pomemben del volilnega telesa in jim je potrebno volitve v EU parlament približati.

Ivo Vajgl (DeSUS/Alde) je skozi pogovor izpostavil pomen EU-ja za mlade, ki imajo sedaj dostop do izobraževanja v tujini in možnosti za boljše službe. Razlog da mladi teh prednosti ne občutijo, pa vidi v tem, da "mogoče ne vedo kako je bilo včasih, ko smo si teh povezav želeli." 

Milan Zver (SDS/EPP) meni, da na volilno udeležbo vpliva veliko dejavnikov, med njimi tudi mediji, ki bi morda, če bi drugače poročali o EU-ju, prispevali k višji udeležbi. K vzgoji državljanov v aktivno državljanstvo pa bi se moral, tako Zver, vključiti tudi šolski sistem. "Naši mladi so preveč odtujeni od javnega življenja." še meni Milan Zver.

Povzetek pogovora si lahko ogledate tukaj.

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: MMC

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

46758

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino