Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 07 May 2020

Kam na Dan Evrope

Bliža se 9. maj in z njim dan Evrope, ko se simbolno spominjamo ideje združevanja držav v Evropsko unijo. Na ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije

9. maja 1950 je francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo, v kateri je predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo(ustanovne članice: Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg), ki predstavlja prvo od nadnacionalnih evropskih institucij, ki so se pozneje oblikovale v to, kar je zdaj Evropska unija. Schuman je tako predlagal novo obliko nadnacionalnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Pogodbo o ustanovitvi institucije so podpisali naslednje leto, Schumanov predlog pa šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo, kot jo poznamo danes.

EU je politična in gospodarska unija, ki ima skupne institucije in parlament EU. Države članice EU (trenutno 27) imajo skupne interese in skupne vrednote, med katerimi so najpomembnejše zagotavljanje miru, enakopravnost, svoboda, spoštovanje jezikov in kultur vseh ljudi. Glavni namen EU  je podpirati mir, spodbujati gospodarsko in socialno solidarnost ter združevati evropske narode.  

Kako Evropska unija vpliva na naša življenja?

Vsekakor EU vpliva na naš vsakdanjik, ne glede na to, kje evropski državljani živimo, kako se preživljamo ali kaj počnemo v prostem času. In kljub naši majhnosti, smo del EU, ki je predstavlja največjo trgovinsko unijo na svetu. Glede na raziskavo Eurobarometer iz leta 2019 veliko Slovencev, kar 75%, meni, da ima Slovenija koristi od članstva v Evropski uniji. 

Obišči spletni portal Kaj Evropa počne zame, kjer si, na podlagi praktičnih in čisto življenskih primerov, lahko ogledaš, kako zelo velik vpliv ima EU na vsakdanje življenje prebivalcev. Interaktivni in večjezični spletni portal vsebuje več sto kratkih primerov pozitivnega vpliva EU na vsakdanje življenje njenih prebivalcev. Mladi lahko brez težav najdete specifične informacije o tem, kakšne koristi je EU prinesla vaši regiji, posameznim poklicnim skupinam ali pri prostočasnih aktivnostih ljudi. 

Eden izmed vidnejših programov Evropske unije na področju mladine, ključnega pomena tudi za mladinski sektor, je zagotovo Erasmus+, ki kot skupni integrirani izobraževalni program Evropske unije za krepitev kompetenc in zaposljivost mladih s spodbujanjem učne mobilnosti ponuja številne priložnosti za mlade. 

Dogodki ob Dnevu Evrope

Institucije EU ob praznovanju dneva Evrope vsako leto v začetku maja v Bruslju in Strasbourgu pripravijo dan odprtih vrat za javnost. Lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu organizirajo številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti. Letos bodo aktivnosti potekale večinoma preko spleta, obiščemo pa lahko:

Spletna razprava Pandemija v EU – Kaj smo se naučili in kako naprej?, v petek, 8. maja 2020 ob 13. uri v organizaciji Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji

Sodelovali bodo: Romana Tomc, evropska poslanka (EPP), Klemen Grošelj, evropski poslanec (Renew), Jelko Kacin, uradni govorec Vlade RS ter dr. Alojz Ihan, imunolog in mikrobiolog. Tekom razprave bodo poskušali odgovoriti na naslednja vprašanja: Zakaj evropski zdravstveni sistemi niso bili bolje pripravljeni na globalni šok?, Kako se bolje pripraviti na podobne krize ali naravne katastrofe v prihodnje?, Kako v prihodnosti doseči večjo solidarnost med državami članicami? Prijave zbirajo tukaj, razpravo pa lahko spremljate tudi v živo na Facebook profilu

Spletne kinoprojekcije Velike zgodbe iz malih držav

Med 8. in 10. majem vabljeni k brezplačnem spletnem ogledu štirih filmskih mojstrovin, ki so nastale v produkciji petih sodelujočih držav s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA. Več informacij in dostop do filmov tukaj.

Delavnice, pogovori, koncerti

Europe Direct Slovenija (v različnih krajih po Sloveniji deluje 7 Informacijskih točk Europe Direct: v Murski Soboti, Mariboru, Ravnah na Koroškem, Celju, Novem mestu, Kopru in na Jesenicah, s podružnicama v Kranju in Škofji Loki) in Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji organizirata številne dogodke. Vse informacije najdete tukaj.

Dan Evrope pri vas doma (8. maj na TV SLO 1 ob 20:00)

Kako je Evropa zaznamovala glasbenike Jadranko Juras, Alenko Godec, Raiven, Tomija iz Siddharte in druge? To in še več boste izvedeli na predvečer dneva Evrope, 8. maja ob 20. uri na TV Slovenija 1 in na spletni strani MMC RTV Slo, ko bodo glasbeni ustvarjalci s priredbami znanih skladb iz zgodovine Evrovizije spomnili na vrednote miru in solidarnosti med evropskimi narodi. V oddaji "Dan Evrope pri vas doma" bo o izzivih, s katerimi se soočamo Evropejci, spregovoril tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.  Svoje misli pa bodo delili še znani Slovenci, ki delujejo na različnih področjih. Pridružili se bodo Feri Lainšček, Miha Mazzini, Ana Roš in drugi. Ogled v živo 8. maja ob 20.00 tukaj.

Online koncert skupine Spotless Minds

V počastitev dnevu Evrope bo v ponedeljek, 11. maja ob 19. uri, potekal online koncert Sound of Europe s skupino Spotless Minds v organizaciji Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjskega mladinskega centra.

Ali si vedel_a?

  • V EU živi skupaj 446 milijonov prebivalcev v 27 državah članicah. Tako je EU tretje največje območje po številu prebivalcev za Kitajsko in Indijo,
  • največji kopenski teritorij v Evropski uniji je Francija, največja država po številu prebivalcev pa je Nemčija, medtem ko najmanjši teritorij zavzema Malta, najmanjša je tudi po številu prebivalcev,
  • po Brexitu je Berlin največje mesto EU s 3,7 milijona prebivalcev. Druga velika mesta EU so Madrid, Rim in Pariz, vendar z manj kot 3 milijoni ljudmi,
  • leta 2012 je Evropska unija prejela Nobelovo nagrado za mir,
  • predsedovanje Svetu Evropske unije se menja vsakih šest mesecev. Do junija 2020 ga vodi Hrvaška, od julija do decembra 2020 Nemčija. Leta 2021 (od januarja do juija) bosta predsedujoči državi Portugalska in Slovenija, leta 2022 pa bosta predsedovali Francija in Češka republika.

Želiš več info o EU?

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

44213

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino