Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 10 Mar. 2022

Kateri film pogledati? Filmi v režiji žensk

V duhu 8.marca smo v uredništvu pripravili seznam filmov ženske režije, s katerimi si lahko krajšate dolge večere. Še do 13. marca pa si lahko prek spleta brezplačno ogledate filme Feminističnega filmskega festivala! Več o festivalu in filmih na naslednji povezavi.

Sufražetke (Suffragette) – Sarah Gavron (2015)

Gre za politično dramo, ki so jo navdihnile prve borke za enakopravnost žensk v poznem 19. stoletju. Film prikazuje turobno življenje mlade Maud Watts, ki poleg skrbi za revno družino doživlja vsakodnevna ponižanja na delu v pralnici. Pridruži se skupini žensk, ki načrtujejo nasilen upor proti oblasti, saj patriarhalna družba za pravice žensk ostaja gluha, čeprav s tem postavijo na kocko svoja življenja, pa tudi ugled in prihodnost lastnih družin.

Lady Bird – Greta Gerwig (2017)

Film spremlja bistro, ambiciozno in uporniško najstnico Christine McPherson, z vzdevkom Lady Bird, ki trmasto kljubuje svoji neskončno ljubeči, a kritični materi, ki ji je na las podobna. Film ponuja pogled na turbulenten odnos med materjo in najstniško hčerko, na pritiske odraščanja in resnični pomen tistega, čemur pravimo dom.

Mustang – Deniz Gamze Ergüven (2015)

Film je navdihujoča zgodba o petih odraščajočih sestrah in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije. V turški vasi pet sester živi pod strogim nadzorom, medtem ko člani njihove družine pripravljajo dogovorjene poroke.

Dežela nomadov (Nomadland) – Chloe Zhao (2020)

V filmu spremljamo Fern, svobodno in neodvisno žensko, ki se po gospodarskem propadu svojega mesteca v iskanju priložnostnih del klati po širnih prostranstvih ameriškega zahoda in na poti spoznava druge, ki delijo njeno usodo.

Čas deklištva (Little Women) – Gillian Armstrong (1994) in Greta Gerwig (2019)

Film, posnet po romanu Louise May Alcott iz leta 1886, ki je doživel že šest adaptacijo, spremlja življenje sester March - štirih mladih žensk, vsake odločene živeti življenje pod svojimi pogoji. Film je prežet z vprašanji ambicije, ekonomije in mesta ženske v družbi.

Selma – Ava DuVernay (2014)

Film pripoveduje resnično zgodbo o zgodovinskih pohodih za volilne pravice, ki so se zgodili leta 1965 pod vodstvom Martina Lutherja Kinga mlajšega. Režiserka DuVernay pa se je sama zapisala v zgodovino z izdajo tega filma, saj je postala prva temnopolta ženska, ki je bila kdaj nominirana za zlati globus za najboljšo režiserko.

Pametni punci (Booksmart) – Olivia Wild (2019)

Film prikazuje akademsko uspešni dekleti, ki na predvečer mature nenadoma spoznata, da sta morda zamudili posebne trenutke svojih najstniških let. Odločeni, da bosta nadoknadili izgubljeni čas, se dekleti odločita, da štiri leta zabave, ki jih ne bi smeli zamuditi, strpata v eno noč – kaotično pustolovščino, na katero ju nobena knjiga ne bi mogla pripraviti.

Obetavna mladenka (Promising Young Woman) – Emerald Fennell (2020)

Psihološki triler se spopada s tematiko posilstva v obdobju gibanja #MeToo. Glavna protagonistka Cassie Thomas s pretvarjanjem, da je opita, v svojo past privablja plenilske moške.

Fantje ne jočejo (Boys don't cry) - Kimberly Peirce (1999)

Film raziskuje protislovja ameriške mladine in njene identitete s pomočjo resničnega življenja in smrti trans moškega Brandona Teene. Film je prvi, ki v svojem času splošnemu občinstvu predstavi zgodbo transspolnega moškega.

 Vir: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

30507

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino