Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 Jun. 2019

Izšel je priročnik Mavrica v žepu

Danes so na novinarski konferenci v Mladinskem centru Legebitra predstavili priročnik za afirmativno naslavljanje LGBT tematik z uporabo umetniških sredstev, ki je nastal v okviru strateškega partnerstva Perform 2 reform Erasmus+. Priročnik Mavrica v žepu je namenjen mladinskim delavcem in učiteljem, in ga bodo lahko uporabljali v izobraževalnih in mladinskih okoljih. Vsebuje bogat teoretičen uvod in 8 izkustvenih delavnic, ki sledijo priznanim metodam neformalnega učenja.

Mitja Blažič, vodja Mladinskega centra Legebitra, ob izzidu priročnika pravi: »Ko sem bil osnovnošolec, je bila homoseksualnost še vedno na seznamu psihičnih motenj. V srednji šoli je Svetovna zdravstvena organizacija homoseksualnost že depatologizirala, a učbenik zdravstvene vzgoje je bil starejši in je homoseksualnost še vedno predstavljal v poglavju spolnih deviacij. Pri slovenščini smo homoseksualnost z zadrego ošvignili pri Sapfo in Oscarju Wildeu. Doma, v svoji vasi v Brdih, mi o homoseksualnosti, razen nekaj sočnih izrazov in zgražanj, niso povedali ničesar. Šele pri več kot dvajsetih sem, potem, ko sem imel za seboj kar nekaj strokovnih svetovanj zaradi osebnostnih stisk, na skupini za istospolno usmerjene mlade Legebitra v Ljubljani prvič lahko slišal kaj pozitivnega o LGBT-temah. In zdelo se mi je, da se mi je odprl svet, in da sem končno zares začel živeti«.

Ekipa ki stoji za priročnikom verjame, da bodo mladinski in pedagoški delavci s priročnikom zdaj znali naslavljati LGBT-teme, vključno s homofobnim in transfobnim medvrstniškim nasiljem, ki ga je v šolskih in mladinskih okoljih, tako raziskave, žal veliko. Vsakdo ima namreč pravico do varnega okolja, v katerem lahko svojo energijo in napore usmerja v vsestranski kreativni osebnostni razvoj, v dobro sebe in družbe, pa naj si bo to v šolah ali v mladinskih centrih.

V petek, 21. junija, bo potekalo brezplačno usposabljanje za uporabo priročnika. Na treningu v Študentskem kampusu v Ljubljani bodo avtorice in trenerji priročnik temeljito predstavili, preizkusiti pa bo moč tudi delavnice. Prijavnica in priročnik sta na voljo v elektronski obliki.

Priročnik Mavrica v žepu so zasnovali, spisali in ilustrirali strokovni sodelavci:

- Katja Sešek, magistrica_er socialnega dela

- Laura Pihlar, profesor_ica specialne in rehabilitacijske pedagogike

- Filip Vurnik, diplomirani profesor likovne pedagogike in ilustrator in prostovoljka_ec Dajana Šišić – Didi.

Več.

Vir in foto: Mladinski center Legebitra

1 Komentarji

marijana.disora@gmail.com
Ali lahko dobimo dostop do PDF- ja Mavrica v žepu? Hvala Lp Marijana
Mlad.si
Pozdravljeni, priročnik je dostopen na naslednji povezavi: https://legebitra.si/wp-content/uploads/2019/10/Mavrica-v-zepu-DIGITAL.pdf Lep pozdrav, Uredništvo Mlad.si

Komentirajte

50529

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino