Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 31 Jan. 2020

Objavljena sta razpisa za vpis v višje strokovne ter visokošolske in magistrske študijske programe

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes objavilo Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2020/2021 in skupni Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode. Hkrati je objavljen tudi razpis za sprejem študentov višjih šol v dijaške in študentske domove

Vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2020/2021

Za študijsko leto 2020/2021 je razpisalo prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje skupaj 46 višjih strokovnih šol: 28 javnih in 18 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Za izobraževanje je v študijskem letu 2020/2021 razpisanih 32 različnih študijskih  programov.

V primerjavi s prejšnjim študijskim letom je za študente višjih šol ponujenih manj vpisnih mest: skupaj 11.664. Za redne študente je v javnih in šolah s koncesijo razpisanih 4.135, za izredne pa 3.465 vpisnih mest. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še 4.064 vpisnih mest.

Kandidati se lahko prijavijo v dveh prijavnih rokih.

  • Prvi prijavni rok: od 12. februarja do 18. marca 2020.
  • Drugi prijavni rok: od 24. avgusta do 31. avgusta 2020.

Pomembni datumi:

  • Na višjih strokovnih šolah bosta informativna dneva v petek, 14. februarja 2020 in v soboto, 15. februarja 2020.
  • Višje strokovne šole bodo do 15. junija 2020 v prvem prijavnem roku obvestile vse kandidate o roku za opravljanje preizkusa posebne nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti.
  • Višješolska prijavna služba bo do 21. julija 2020 kandidate, ki so se za vpis prijavili s prvo prijavo, pisno seznanila z izidom izbirnega postopka.
  • Vpis kandidatov, ki so izbrani na podlagi Prijave za vpis v prvem prijavnem roku in o tem obveščeni s strani Višješolske prijavne službe, se opravi do 20. avgusta 2020.
  • Podatki o prostih mestih za drugi prijavni rok bodo objavljeni do avgusta 2020 na spletni strani Višješolske prijavne službe in na spletnih straneh višjih strokovnih šol.
  • Višje strokovne šole bodo do 10. septembra 2020 v drugem prijavnem roku obvestile vse kandidate o roku za opravljanje preizkusa posebne nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti.
  • Višješolska prijavna služba bo do 23. septembra 2020 kandidate, ki so se za vpis prijavili z drugo prijavo, pisno seznanila z izidom izbirnega postopka.
  • Vpis kandidatov, ki so izbrani na podlagi Prijave za vpis v drugem prijavnem roku in o tem obveščeni s strani Višješolske prijavne službe, se opravi do 1. oktobra 2020.

Celotno besedilo razpisa z vključenim razpisom za vpis v dijaške domove je na voljo na spletni strani ministrstva in na spletni strani Višješolske prijavne službe.

Vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode

Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi: Univerza v Ljubljani (UL), Univerza v Mariboru (UM), Univerza na Primorskem (UP) in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ) ter 10 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo. Ti za prihodnje študijsko leto 2020/21 razpisujejo 18.636 vpisnih mest za vpis v 1. letnik rednega in izrednega študija. V študijskem letu 2020/2021 Univerza na Primorskem prvič razpisuje nov univerzitetni študijski program Socialna pedagogika.

Visokošolski zavodi bodo organizirali informativne dneve v petek, 14. februarja, ob 10. in 15. uri, in v soboto 15. februarja, ob 10. uri. 

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode bo potekal od 12. februarja do 18. marca 2020.

Novost letošnje prijave za vpis je, da jo bo mogoče na spletnem portalu eVŠ oddati ne le z digitalnim potrdilom in uporabniškim imenom in geslom, tako kot prejšnja leta, ampak tudi z AAI-računom (račun avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture). Ta se bo v prijavno-sprejemnem postopku upošteval enako, kot bi bila prijava oddana s kvalificiranim digitalnim potrdilom, kar pomeni, da se prijavo izpolni in elektronsko podpiše v eVŠ brez pošiljanja natisnjenega obrazca prijave še priporočeno po pošti.

Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izberejo največ tri študijske programe, v katere se želijo vpisati in za katere izpolnjujejo oziroma bodo do rokov izpolnjevali pogoje za vpis. Pomemben je vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. Kandidati naj zato izberejo le tiste študijske programe, ki jih želijo študirati in za katere bodo izpolnjevali pogoje za vpis, sicer se želja ne bo upoštevala.

Celotno besedilo razpisa z vključenim razpisom za vpis v študentske domove je dostopno na spletni strani ministrstva.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

28927

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino