Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Mar. 2019

Podnebni štrajk: "Najpomembnejši dan na svetu!"

Danes, 15.3.2019 potekajo Podnebni štrajki mladih za podnebno pravičnost za vse. Mladi poudarjajo, da je njihov protest zgolj začetek.

Protesti potekajo v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku, po svetu pa v več kot 1.300 mestih v skoraj 100 državah sveta.  Pri tem v gibanju Mladi za podnebno pravičnost poudarili, da je njihov protest zgolj začetek.

"To je zelo pomembna priložnost za nas mlade, ki nam pogosto očitajo, da smo zelo pasivni, da pokažemo, da nismo," je za MMC dejala Gala Alica Ostan Ožbolt, ob tem pa izpostavila, da ima gibanje Mladi za podnebno pravičnost več kot 200 aktivnih članov, kar priča, da mladi mislijo resno. Dodaja še, da ne stavkajo zato, da lahko zamudijo pouk, temveč zato, da "se mladi aktiviramo, in to ni enkraten dogodek."

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je oblikovalo pet konkretnih ukrepov, ki jih bo danes naslovilo na odločevalce v okviru "Podnebnega štrajka". Mladi bodo imeli priložnost svoje zahteve neposredno predati predsedniku vlade Marjanu Šarcu, saj bo ta predstavnike gibanja sprejel ob 14. uri. Ob Šarcu bo z mladimi govoril tudi državni sekretar ministrstva za okolje in prostor ter kandidat za novega okoljskega ministra Simon Zajc.

Včeraj so že na Vlado RS naslovili pet konkretnih ukrepov. Za ozelenitev državnega proračuna, zaprtje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in Premogovnika Velenje do 2030 in zmanjšanje izpustov v prometu za 40 odstotkov do leta 2040 ter pospešen prehod na polnovredno, čim bolj lokalno in večinoma rastlinsko prehrano ter ukrepe za sonaravnejše kmetijstvo, predlagajo:

  • Vlada naj rešuje podnebne spremembe kot krizo svetovnih razsežnosti, 
  • izpostavili so spodbujanje elektrarn v skupnostni lasti, stanovanjskih zadrug s pasivno gradnjo, skupnostnih vrtov, somobilnosti in drugih kolektivnih praks.
  • za pripravo ukrepov naj vlada vzpostavi delovno skupino, sestavljeno iz vladnih in lokalnih odločevalcev, sindikatov, delodajalcev, okoljevarstvenikov, naravovarstvenikov in strokovnjakov, hkrati pa naj aktivira in vključuje tudi širšo javnost.
  • zeleno davčno reformo, ukinitev okolju škodljivih subvencij ter zelene in družbeno smiselne naložbe,
  • ustanovitev delovne skupine, ki bo pripravila "pravičen načrt" zaprtja Teša in Premogovnika Velenje najpozneje do leta 2030 ter načrt prehoda regije v zeleno in socialno prihodnost. Med drugim predlagajo posebni sklad za pravični prehod, v katerega bi se stekal del sredstev, zbranih z višjimi okoljskimi in ogljičnimi davki podjetij, pa evropska sredstva za prehod v nizkoogljično družbo ter del prihodkov iz evropskega sistema za trgovanje z izpusti,
  • preusmeritev subvencij iz živinoreje v pridelavo trajnostnih pridelkov rastlinskega izvora. Do leta 2030 ukinitev industrijske živinoreje v Sloveniji, živila pa bi obdavčili glede na njihov okoljski odtis. Prehranske izdelke bi morali  označevati z informacijami glede vpliva njihove pridelave in izdelave na okolje,
  • spodbujanje javnega prevoza, hoje, kolesarjenja, somobilnosti in drugih oblik trajnostne mobilnosti. Konkretneje omenjajo možnost znižanja števila parkirnih prostorov v središčih mest in spremembo vračanja stroškov prevoza na delo.

Po njihovih besedah so izvedljivi tukaj in zdaj. V Gibanju so glede svojih zahtev na svoji FB strani sporočili: "Za njimi stojimo in ne bomo se umaknili. Njihovo realizacijo preprečujejo ozki kapitalski interesi, zato sem moramo povezati, organizirati in boriti! Le skupaj lahko dosežemo podnebno pravičnost za vse!" so še mnenja v gibanju.

V gibanju so pozvali vse, ki bi se radi udeležili protestov, da naj se držijo pravil protesta. Morebitnim udeležencem so sporočili, naj, če nameravajo na Podnebnem štrajku piti ali uživati mamila, izvajati nasilje ali smetiti, raje ostanejo doma.

Po prvih podatkih o udeležbi na podnebnih štrajkih po Sloveniji naj bi se zbralo v Ljubljani 9000, v Mariboru in Kamniku 1000, v Kopru 600 in v Slovenskih Konjicaj več kot 200 protestnikov.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pravijo, da se zavedajo, da so okoljski problemi nedvomno eno od najbolj perečih vprašanj, "zato podpiramo vse dejavnosti in aktivnosti, ki so usmerjene k varovanju okolja ter ohranjanju narave, vključno z ozaveščanjem mladih za razvijanje takšnega odnosa do narave." Poleg tega podpirajo namen in voljo mladih, da opozorijo vse generacije na nujnost ukrepanja za zaščito narave. "Varstvo okolja mora biti skrb in odgovornost tako slehernega posameznika kot tudi družbe kot celote." so mnenja na ministrstvu. 

Šole pozivajo k odgovornosti za izvedbo in organizacijo izobraževalnega programa ter opravičevanje izostankov učencev in dijakov. "Verjamemo, da bodo šole, v okviru upravičenosti razlogov za oprostitev navzočnosti učenca in dijaka pri pouku in drugih oblikah izobraževalnega dela, znale na pravi način umestiti tudi to odsotnost." zaključujejo v sporočilu za javnost.

Minister dr. Jernej Pikalo je mladim na FB profilu ministrstva včeraj sporočil, da podpira Podnebni štrajk, saj, po njegovo "mladi s tem odličnim primerom aktivnega državljanstva kažejo, da jih skrbi za prihodnost in jim ni vseeno. Mladim v petek želim vse dobro in se vam v imenu starejših zahvaljujem za vaš angažma.

Kaj so povedali o namenu Podnebnega štrajka mladi borci za podnebno pravičnost, si lahko ogledaš v spodnjih videih, več o dogajanju in odzivu na konkretne zahteve gibanja spremljaj na njihovi FB strani.

Vir, foto in video: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

91050

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino