Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Mar. 2019

Projekt Rastimo skupaj letos s poudarkom na informiranju mladih

Urad RS za mladino kot pobudnik in Mladinski svet Slovenije kot glavni organizator bosta tudi v letošnjem letu nadaljevala s projektom Rastimo skupaj, ki se izvaja že peto leto zapored v sodelovanju z izbranimi občinami in mladinskimi organizacijami s ciljem razvoja mladinskih lokalnih politik.

V ta namen ustanovljena delovna skupina bo v letu 2019 organizirala šest regijskih dogodkov, ki se bodo v letu 2020 nadaljevali v preostalih šestih regijah Slovenije. Regijski in lokalni dogodki bodo v obeh letih potekali s poudarkom na informiranju mladih na lokalni in regijski ravni, na komuniciranju z njimi, na načinih in uporabi komunikacijskih orodji ter vključevanju mladih v procese odločanja na lokalni ter regijski ravni oz. e-participaciji mladih. Pri projektih za lokalne volitve lani so namreč opazili pojav nizke participacije mladih tudi na lokalni ravni

Z Urada RS za mladino sporočajo, da razlog, da so se v letošnjem letu odločili za izbrano področje, temelji na dejstvu, da je eden izmed razlogov za nizko participacijo mladih v lokalnem okolju predvsem slaba informiranost mladih o možnostih participacije ter o dogajanjih v lokalnih okoljih nasploh. Zato želijo skozi projekt Rastimo skupaj 2019 izboljšati informiranje mladih in komunikacijo z njimi oz. med njimi in določevalci v lokalnih skupnostih in jih tako spodbuditi v vključevanje v odločilne procese odločanja. Poleg tega je tudi v Nacionalnem programu za mladino 2013–2021 informiranje izpostavljeno kot eno od ključnih področij, ki vpliva na doseganje avtonomije mladih in njihovo aktivno participacijo v družbi.

Poleg tega je bil na ravni Evropske unije sprejet kot četrti izmed ključnih ciljev, ki jih je treba naslavljati v mladinski politiki, tudi cilj, ki izpostavlja problem dostopa do informacij, predvsem pridobivanja resničnih in natančnih informacij ter problem vključevanja v konstruktivni dialog. V ta namen je Urad RS za mladino v lanskem letu pripravil osrednje informacijsko središče za mlade portal mlad.si, ki ima svoje močne nastavke tudi na družbenih omrežjih, kjer mladi danes »preživijo« veliko časa.

Pri individualnem delu bodo skozi projekt Rastimo skupaj občinam in mladinskim organizacijam svetovali, kako izboljšati načine informiranja mladih o aktivnostih za mlade in vključevanju v procese odločanja. Potrudili se bodo najti načine, ki bodo mladim in občinam olajšali dialog in spodbudili mlade in občine k oblikovanju konstruktivnih dialogov na prijazen način. Vplivati želijo na primanjkljaje na obeh straneh, tako na strani sektorja kot odločevalcev in okrepiti sodelovanje med vsemi, ki sooblikujejo mladinsko politiko na lokalni ravni.

Vse zainteresirane občine in mladinske organizacije vabijo, da se obrnejo na glavnega organizatorja projekta Rastimo skupaj 2019 na naslov rastimo.skupaj@mss.si.  V kratkem bodo preko spletnih strani in družbenih omrežji sporočili tudi konkretne načrte glede izvedbe projekta, izbranih občin in mladinskih organizacij ter datumov dogodkov.

Vabljeni k spremljanju!

Vir: Urad RS za mladino
Foto: arhiv MSS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

77737

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino