Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Dec. 2021

Skavti imajo novo vizijo in novih 300 članov

Vizija 2030 Skavtom kaže smer in jih izziva, da v tem, kar so in kar si želijo biti, postajajo boljši. O njej so prvič sanjali v letu 2019 na strateškem svetu organizacije, potem na razširjeni seji izvršnega odbora 2020. Tudi vsak član in skavtski voditelj je preko ankete, imel priložnost prispevati k skupni viziji. V začetku januarja 2021 so zbrali vse predloge, razmišljali, sanjarili in se spraševali o bistvu. Iz nabora ključnih besed so strnili tisto, kar je izstopalo, tisto, kar je nagovarjalo vse vključene v proces nastajanja, in tisto, kar je zasvetilo vodstvu organizacije kot izziv.

Nova Vizija ZSKSS 2030 se glasi: ZSKSS je vzgojna organizacija, ki vsakemu članu omogoča osebno napredovanje znotraj skupnosti ter oblikuje zdravo okolje za pristno izkušnjo skavtstva čim večjemu številu otrok in mladih. Skavtinje in skavti krojimo družbo s služenjem in vključevanjem vanjo.

Z jasno in drzno vizijo, predanostjo vodstva (izvoljenih v času epidemije, septembra 2020) in zaposlenih, vseh ključnih prostovoljcev na državni ravni ter vseh mladinskih voditeljev v več kot 70 lokalnih enotah, je Skavtom v letu 2021 uspelo skoraj nemogoče. Sredi epidemije, omejitev gibanja, druženja, prenočevanja in vseh drugih izzivih, jim je uspelo pridobiti novih 200 otrok in mladostnikov (od 6-21 let) in 100 skavtskih voditeljev (od 21 let naprej). Število aktivnih članov se je tako po najnovejših podatkih, s 1. decembrom povzpelo na več kot 5600!

Poročila o številu članstva iz krovnih svetovnih skavtskih organizacij niso spodbudna. Večina skavtskih organizacij članic je v času pandemije utrpela upad članstva, nekatere celo za več kot 50 %. Tako so skavti iz ZSKSS v mednarodnem okviru svojevrstna posebnost.

In kako jim je to uspelo?

Vodstvo in pisarna menijo, da je razlog iskati v neštetih prostovoljskih urah. Predvsem pa v krepitvi osebnega pristopa pri delu s skavtskimi voditelji, redni in intenzivni komunikaciji ter jasnem in pravočasnem sporočanju vodstva ob spremembah ukrepov in pravil za izvajanje aktivnosti v času epidemije. Vsekakor je rast članstva rezultat vsakdanjih pogumnih dejanj, ki izvirajo iz občutka skupne odgovornosti za ohranitev skavtskega gibanja ter dolžnosti ustvarjati varno in spodbudno okolje za vse otroke in mladostnike.

»Vodilo vseh skavtov je »Bodi pripravljen«. Pogumen in pripravljen delovati, ko pridejo težki časi, pripravljen pomagati, pripravljen stopiti skupaj, biti luč in zgled drugim, ko omagajo. Skavti se tako ves čas urimo v čuječnosti, da se lahko odzovemo, ko pride klic ali ko vidimo, da nekdo potrebuje malo topline in pomoči.«

Vir: ZDRUŽENJE SLOVENSKIH KATOLIŠKIH SKAVTINJ IN SKAVTOV

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

72404

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino