Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 10 Mar. 2022

Skavti vsak dan spreminjajo svet na bolje

Skavti so bili v februarju več kot 10.000 krat razlog, da je nekdo obul superge in se odpravil na izlet. Ob praznovanju Dneva spomina so po celi Sloveniji postavili točke, na katerih je vsakdo lahko preizkusili svojo spretnost, spodbujali pa so tudi k skrbi zase, za bližnje in naravo.

22. februarja skavti po vsem svetu praznujejo rojstni dan ustanovitelja skavtskega gibanja, Roberta Baden – Powella, ta poseben praznik se imenuje Dan spomina (ang. World Thinking Day). Slovenski skavti so letos praznovanje začeli že v začetku februarja.

33 lokalnih enot je v okolici svojega kraja našlo zanimive lokacije za izlet in jih umestilo na zemljevid. Na lokaciji je obiskovalca čakala QR koda, s pomočjo katere je vsak mimoidoči lahko prebral Bi-Pijevo misel in se lotil posebnega izziva.

Dan spomina je tradicionalno dan dobrih del, zato so se izzivi osredotočali na dobro - zame, zate, zanjo in zanj. Za vse nas. Tako so skupaj v 22 dnevih:

  • objeli 355 dreves
  • razveselili 250 ljudi, ki so bili v karanteni
  • pripravili presenečenje za 330 sosedov
  • se 223 krat postavili na glavo
  • vsaj 65 krat rekli hvala svojim staršem
  • in še mnogo več.

Med potepom je marsikdo pobral smeti, ki so mu prekrižale pot, še bolj razveseljiva pa je novica, da ponekod smeti niti ni bilo potrebno pobirati, ker je bilo vse čisto. Naj bo takih poti čim več!

3. skavtski zakon narekuje, da skavt(inja) pomaga svojemu bližnjemu in naredi vsak dan vsaj eno dobro delo. Na ta način je svet vsak dan za odtenek lepši. Vsak človek kdaj potrebuje še posebno spodbudo, da po svetu hodi z odprtimi očmi ter izkoristi vsako priložnost za pomoč drugemu. Dan spomina je odlična priložnost za začetek, akcija Spomni se name … pa je pritegnila tudi mnoge, ki (še) niso skavti.

Vabljeni, da tudi vi danes storite nekaj lepega za nekoga v vaši okolici. Nasmeh prodajalki, glasen ‘Dober dan’ vozniku avtobusa, korak nazaj, da spustite nekoga v vrsto … to so vse malenkosti, ki vas ne stanejo nič, naredijo pa veliko razliko. Košček za koščkom bo svet lepši, ker boste pobrali kakšno smet na poti in se potrudili, da naredite nekaj dobrega v skupnostih, ki jim pripadate.

Počutila sem se, da lahko nekaj spremenim v svetu, čeprav nekaj čisto malega.

- Neža o spreminjanju sveta

Po opravljenem izzivu sem občutil olajšanje, saj sem si že prej želel zgladiti nelagodje s prijateljico. Ta izziv je bila odlična pobuda.

- David o koraku proti spravi

O Bog je biu to dobr izziv. Večkrat sm si že reku, da bom pobrisal to in ono stvar, pa nikol ne najdem moči. Očitno je trik v tem, da od odločitve do izpolnitve ne sme miniti več kot 3s.

- David o izzivu brisanja aplikacij, ki kradejo čas

Slišala sem žvrgolenje ptic v krošnji drevesa, čutila sem lubje, videla sem lišaje in mah. Čas mi je hitro minil. Bila sem zelo umirjena in sproščena. Uživala sem v tišini, miru in lepoti narave.

- Sara o poslušanju narave

Palica ima rada gravitacijo.

- Ajda o zakonih fizike (in držanju palice z enim prstom)

Akcija je del projekta Izzivaj - uživaj, ki ga Skavti izvajajo pod okriljem Ministrstva za zdravje RS. Točke bodo še do konca počitnic (6.3.2022) na lokacijah, zemljevid točk pa je na voljo na spletni strani: https://izzivajuzivaj.si/dan-spomina/

Vir: Slovenski Skavti

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

57134

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino