Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 10 Aug. 2021

ŠKUC o reševanju kulturne dejavnosti po epidemiji

Vsi, ki delujejo na področju kulture, filma in drugih ustvarjalnih sektorjev sodijo med najbolj ranljive skupine – tiste, ki najhuje čutijo posledice izbruha pandemije Covid-19. Med prvimi so zaprli svoja vrata, odpovedali dogodke, jih prestavili na splet, ustavili dejavnost, kasneje pa so svoje dejavnosti predstavljali le omejenemu številu ljudi. O tem, kaj so bili med epidemijo največji izzivi in kako lahko mladi pripomrejo k reševanju kulturne dejavnosti, smo povprašali društvo ŠKUC, ki je ena najvidnejših nevladnih organizacij kulturno umetniške produkcije v Sloveniji.

Epidemija je kulturno dejavnost izredno prizadela. Katere kulturne dejavnosti so tiste, ki so jih predvsem mladi najbolj pogrešali? Katere so bile najbolj prizadete?

Najbolj je bila pri nas prizadeta koncertna dejavnost in skupnostni klubski prostori za LGBTQ osebe. Razen poleti 2020, ko smo lahko v manjšem obsegu opravljali dejavnost, smo bili zaprti oz. koncertov v živo nismo mogli organizirati. Da so to mladi obiskovalci res zelo pogrešali, vidimo zdaj, ko smo začeli z izvajanjem programa in so prav si dogodki odlično obiskani in res polni pozitivne energije.

Kašna je vloga mladih pri obnovi kulturne dejavnosti po epidemiji? Kako lahko posredno in neposredno pomagajo pri ponovnem zagonu kulture v Sloveniji?

Mislimo, da bi mladi najbolj pomagali pri ponovnem zagonu, da striktno upoštevajo NIJZ ukrepe in navodila in da so solidarni, zaupajo znanosti in se cepijo. Vendar pa je kulturni razvoj odvisen tudi od vrednot v obči družbi. Zato se nam zdi pomembno, da mladi prepoznajo ustvarjalnost kot vrednoto samo po sebi in si zanjo brezkompromisno vzamejo čas.

Govori se, da nas v jeseni čaka nov val okužb. Kako se pripravljate na možno ponovno zaprtje? Morda razmišljate o alternativnih kulturnih dejavnostih v primeru novega vala?

Srčno upamo, da do ponovnega zapiranja ne bo prišlo in da bomo skupaj zmogli in premagali virus. V kolikor pa se bo javno življenje spet zapiralo, bomo naše vsebine prilagodili situaciji, pripravljali dogodke in jih predvajali na spletu in tako kot v letu 2020 ostali v stiku z našimi uporabniki.

Vir: ŠKUC in uredništvo

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

52687

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino