Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 06 Mar. 2020

Sodelovanje in komuniciranje za učenje

V mesecu februarju je v v Weimaru v Nemčiji potekalo enotedensko usposabljanje "Sodelovanje in komuniciranje za učenje (D`ING – Cooperating and Communicating for Learning)" za pridobitev kompetenc, ki so pomembne pri delu z mladimi. Udeležili sta se ga prostovoljki iz Društva Salezijanski mladinski center Maribor. Usposabljanje je potekalo v okviru mednarodnega projekta, ki je bil organiziran s strani Evropskega mladinskega izobraževalnega centra (EJBW) in podprt s strani programa Erasmus + MLADI V AKCIJI. Udeleženci  so se poglobili v dve področji modela pridobivanja kompetenc ETS kot del evropske strategije usposabljanja, in sicer: "Uspešno sodelovanje v skupinah" in "Pomembno komuniciranje z drugimi". V nadaljevanju vabljeni k branju njunega opisa aktivnosti tekom usposabljanja.

Skupaj je bilo 24 udeležencev iz različnih Evropskih držav (Češka, Ciper, Nemčija, Grčija, Madžarska, Italija, Nizozemska, Romunija, Velika Britanija in Slovenija). Usposabljanje sta vodila Salvi Greco in Paul Kloosterman. Osredotočali smo se na dve bistveni kompetenci in sicer – uspešno sodelovanje v skupini in učinkovita komunikacija z drugimi. Delo je večinoma potekalo v skupinah, ki pa so se vedno znova spreminjale. Namen tega je bil, da delamo s čim več različnimi ljudmi in se skušamo znajti v različnih situacijah. Začeli smo tako, da je vsak na list papirja napisal vprašanje, vezano na tematiko dveh osrednjih kompetenc, nato smo oblikovali skupine s podobnimi vprašanji in se pridružili skupini, katere tematika nas je najbolj pritegnila. Sledilo je celodnevno delo v svoji skupini šestih ljudi, zvečer pa smo svoje izdelke skušali predstaviti na karseda dinamične načine in sicer z videoposnetki, aktivnostmi, plakati, petjem, itd. Velik poudarek je bil na samostojnem učenju, kar je pomenilo, da smo sami izbirali načine, kako do informacij in odgovorov na naša vprašanja. Ostaja mi stavek: "Živi, kot, da boš jutri umrl. Uči se, kot, da boš živel večno." Pomembno je, da smo vedno odprti do novih informacij, znanj, izkušenj, ki jih prinaša življenje. Proces učenja je trajen in se pravzaprav nikoli zares ne ustavi, saj bo vedno obstajalo še kaj, kar bi se lahko naučili, če si damo priložnost za to.

Preživeli smo krasen teden, ki je bil prepleten z veliko učenja, razvijanja kompetenc za delo z mladimi in spoznavanja novih zanimivih ljudi. Bila je enkratna izkušnja, pridobila sem veliko znanja in nenazadnje tudi orodij za delo v skupinah z mladimi.

Vir in foto: Društvo Salezijanski mladinski center Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

98758

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino