Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 May 2019

Solidarnost je lepilo, ki drži našo družbo skupaj

Na Fakulteti za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu je 20.5. v so-organizaciji Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Fakultete za ekonomijo in informatiko. potekal že 11. dogodek, ki ga na temo solidarnosti in solidarnostne družbe v okviru Evropske solidarnostne enote pripravlja Movit.

Dogodek je temeljil na izkustvenih delavnicah, aktivni participaciji mladih udeležencev in spodbujanju razprave med mladimi o temi, na katero v današnji družbi (pre)pogosto pozabljamo. Mladi s svojo številčno in aktivno udeležbo na tovrstnih dogodkih po vsej Sloveniji kažejo na to, da si želijo več govoriti o skupni prihodnosti in jim ni vseeno, ali bo naša družba v prihodnje bolj ali manj solidarna. Včasih namreč lahko dobimo občutek, da se je ob hitrem tempu, poplavi družbenih in virtualnih aplikacij, vseh všečkih in storyjih, solidarnost kar nekam izgubila. Dogodek je bil odlična priložnost, da mladi in družba širše ponovno premislimo, kaj nam pomeni solidarnost in kako lahko skupaj prispevamo do bolj solidarne družbe.

“Če je naš skupni globalni cilj vzpostavljanje bolj pravične družbe in zmanjševanje neenakosti, potem je eden izmed ključnih konceptov gotovo razvijanje solidarnosti in omrežij odnosov, ki temeljijo na vzajemnosti in zaupanju. Mladi v najnovejši raziskavi Slovenska mladina 2018/2019 namreč jasno opredeljujejo tendence k družbeni reformi v smeri demokratičnega socializma, ki bi jim zagotovil večjo socialno, ekonomsko in pravno varnost, večjo enakost med ljudmi, ter čisto okolje. Mladi si želijo živeti v demokratični državi, ki zagotavlja dostojno življenje vsem državljanom. V zasledovanju tega cilja se mi zdi ključno, da vzpostavimo mehanizme, ki bodo povezali vse posameznike in skupine, ki želijo sodelovati in sooblikovati našo skupno prihodnost. Dogodki, kot so Dajmo solidarnosti zagon, so pomembni, saj vzpostavljajo varne prostore in priložnosti, kjer lahko vsi sodelujoči z izgradnjo skupnega, odpravljajo razmerja moči in skozi odprti dialog iščejo rešitve za vzpostavljanje bolj vključujoče in solidarnostne družbe.” (Maja Žunič Fabjančič, DRPD Novo mesto, organizator)

Kaj mladim predstavlja solidarnost in kako po njihovem mnenju lahko pridemo do bolj solidarne družbe?

“Solidarnost je ena izmed najlepših vrednot, se mi pa zdi, da v današnjem svetu zamira. Lepo je, če pomagaš in za to ne zahtevaš plačila. Vse se začne pri posamezniku. Če sem sama bolj solidarna ter sočloveku pomagam, bom sčasoma “nalezla” tudi ostale. (Amadeja Mencin, Biotehniška gimnazija Grm Novo mesto)

“Solidarnost mi predstavlja podarjanje nasmehov, tudi ob najbolj kritičnih okoliščinah. Kdor je sposoben po svojih najboljših močeh pomagati človeku v stiski, je velik človek. Do bolj solidarne družbe bi bilo mogoče priti z ustanavljanjem mladinskih domov v mestih, kjer bi se mladi družili normalno, preko osebnega stika in ne samo preko zaslonov telefonov. V sodobni družbi manjka fizičnih interakcij med ljudmi, zato je po mojem mnenju tudi manj solidarnosti med nami.” (Karolina Blagojević, Biotehniška gimnazija Grm Novo mesto)

Dogodek Dajmo solidarnosti zagon je bil za mlade priložnost, da so slišani, da delijo svoje zgodbe in da se preko izkustvenih delavnic ter razprave sami postavijo v kožo nekoga drugega ter tako izkusijo, kaj pomeni biti solidaren - dajati ali pa na drugi strani biti v situaciji, ko potrebujemo pomoč in si želiš, da bi okoli tebe živeli posamezniki, ki bi znali biti solidarni do tebe.

Dogodek se je zaključil z ugotovitvijo, da je do solidarnostne družbe v prihodnosti mogoče priti le skupaj, z zavedanjem, da je solidarnost kot lepilo, ki drži našo družbo skupaj.

 Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

44811

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino