Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Feb. 2021

Solidarnostna zbiralnica

»Zakaj Solidarnostna zbiralnica? Po definiciji je solidarnost temeljna vrednota socialne države, brez katere se ljudje ne bi brezpogojno podpirali ter skrbeli drug za drugega. Menim namreč, da na svetu nismo zato, da sebično gledamo vsak zase in v svojo smer, temveč da se povezujemo, ker smo skupaj močnejši in na tak način širimo ljubezen vse naokoli.«

                                                                    Manca Vertačnik, projekt Solidarnostna akcija

In prav to je pokazala tudi solidarnostna akcija, ki so jo organizirali Mladi zmaji. Skupini mladih prostovoljcev se je utrnil projekt Solidarnostna zbiralnica, katerega namen je bil povezati ljudi v dobrodelnost z doniranjem rabljenih in novih oblačil ter z njimi polepšati zimske dni mladim v stiski. Ideja se jim je porodila v decembrskem času, točneje 7. decembra.

K sodelovanju so povabili Združenje DrogArt, saj se jim je zdelo pomembno, da praznično obarvan mesec izkoristijo za razveseljevanje mladih, ki nimajo enakih možnosti v času množičnega obdarovanja. Odziva ljudi, ki je sledil jihovemu pozivu, si niso niti najmanj predstavljali! Celotna ekipa Mladih zmajev je stopila skupaj in vsak po svojih močeh je prispeval, da so z akcijo v ljudeh vzbudili sočutje, solidarnost in naklonjenost do sočloveka. Prav vsak je s svojo vnemo prispeval k širjenju sporočilnosti te akcije.

Iz malega je nastalo ogromno.

Javilo se jim je veliko podjetij: Mercator jim je podaril 25 darilnih Kartic v vrednosti 20 € za nakup v njihovih trgovinah, Intersport Slovenije jim je podaril škatlo popolnoma novih zimskih deških oblačil, oglasil se je tudi Lidl Slovenija in ponudil možnost za donacijo. Poleg tega so ljudje v spletnih trgovinah kupovali nova oblačila in jih pošiljali na naš naslov. Nekaj škatel je do nas prišlo še po novem letu.

Cel januar je bil nato namenjen pregledovanju, pakiranju in razvozu oblačil, seveda v skladu z upoštevanjem vseh protikoronskih priporočil in ukrepov. Bili so prave marljive mravljice, navdušeni nad polnim in zapolnjenim prostorom mladih zmajev Bežigrad, kjer so skladiščili oblačila.

»Ne morem opisati občutka, ko sem vstopila vanj in zagledala kako se šibi od radodarnosti. Skupaj smo prejeli 1380 kosov zimskih in poletnih oblačil in dodatkov, od tega je bilo približno 130 kosov poškodovanih,« je svoje občutke ob izvedbi projekta opisala Manca Vertačnik in dodala: »Skoraj 200 kosov oblačil smo podarili mladim beguncem, skoraj 90 kosov oblačil smo razdelili med OŠ Savsko naselje, OŠ Maksa Pečarja in OŠ Kašelj, 320 kosov oblačil mladinskim organizacijam Mreže mladinskih centrov Ljubljana in mladinskemu domu Malči Beličeve, 130 kosov društvu MOZAIK, okrog 65 kosov je šlo direktno mladim in družinam s katerimi smo v stiku, 43 kosov Kraljem ulice, 143 kosov oblačil Varni hiši STIGMA.«  

»Občutek ob koncu projekta je fenomenalen, lahko govorim v imenu vseh sodelujočih. Zahvaljujemo se vsakemu, ki je prispeval svoj del v tem ogromnem mozaiku in za sleherni košček smo neizmerno hvaležni. Mislim, da nam je uspelo dokazati, da je v slogi res moč in da dobrota ne pozna meja. Trenutni čas nam lahko predstavlja veliko negotovosti, jeze, naveličanosti. Tudi sama sem se v nekem trenutku tako počutila, vendar mi je projekt v srce vlil toliko ljubezni, da sem prepričana, da bomo s tovrstnimi akcijami tudi v prihodnosti uspeli prebuditi ljubezen v srcih vseh in pokazati, da smo ljudje sposobni prebroditi vsako oviro, ki jo srečamo na poti življenja, če le stopimo skupaj,« pa so bile zaključne besede Vertačnikove ob koncu uspešnega projekta.

Vir: Mladi zmaji

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

36711

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino