Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 May 2019

Sprememba zakona glede vračila štipendije

Študentje imajo možnost podaljšanja roka za zaključek študijskih obveznosti, če centru za socialno delo predložijo potrdilo fakultete, s katerim dokažejo, da niso diplomirali/magistrirali do predvidenega roka zaradi okoliščin, na katere niso mogli vplivati.

Varuh človekovih pravic je objavil obvestilo glede podaljšanja roka za zaključek študija za štipendiste in pozval študente, naj pri uveljavljanju te pravice v primeru težav (na CDS), opozorijo na to obrazložitev ali se v primeru negativne odločbe pritožijo.

Zakon o štipendiranju (ZŠtip-1) od šolskega/študijskega leta 2018/2019 dalje določa, da je štipendist, ki ne zaključi študija v 12 mesecih po zaključnem letniku (t.i. absolvent), dolžan vrniti štipendije samo za zadnje leto prejemanja (pred tem za obe leti – zadnji letnik in leto absolventa).

V novem prvem odstavku 99. člena ZŠtip-1 pa je eksplicitno navedeno, da štipendistu ni potrebno vračati štipendije v primerih, ko letnika (oziroma izobraževanja) ni uspešno zaključil iz razlogov, navedenih v prvem odstavku 87. člena ZŠtip-1 (zaradi starševstva, opravičljivih zdravstvenih razlogov, izjemnih družinskih in socialnih okoliščin ali neizpolnjenih šolskih ali študijskih obveznosti zaradi okoliščin na katere sam ni mogel vplivati).

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: pixabay 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

97148

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino