Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 May 2021

Srebrni medalji za mlade slovenske naravoslovce

V petek, 14. maja, se je z zaključno slovesnostjo in s slavnostno podelitvijo medalj končala evropska olimpijada eksperimentalne znanosti – European Olympiad of Experimental Science (EOES), ki jo je na daljavo med 9. in 14. majem gostil madžarski Szeged in tamkajšnja univerza. Obe slovenski ekipi sta se odlično odrezali, saj sta v konkurenci 40 ekip iz 19 držav Evropske unije in 120 tekmovalcev starih največ 16 let, prejeli srebrni medalji, in tako nadaljevali odlične uspehe mladih naravoslovcev. Ekipi za evropsko olimpijado eksperimentalnih znanosti sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Prvo slovensko ekipo so sestavljali dijaki Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina), Tian Strmšek in Jurij Šuman (oba II. gimnazija Maribor), drugo pa dijaka Nejc Sušnik (Gimnazija Škofja Loka) in Timotej Rebek (Gimnazija Nova Gorica) ter dijakinja Marija Judež (Šolski center Novo Mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Mladi znanstveniki so se merili v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so bile na tekmovanju zastopane približno enakomerno, obenem pa tematsko povezane z državo gostiteljico. Temi letošnje olimpijade EOES sta bili akacijev med in reka Tisa. Eksperimentalno reševanje znanstvenih problemov so naši tekmovalci izvajali dva dni po štiri ure v laboratoriju Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Prvi tekmovalni dan je bil posvečen akacijevemu medu, saj je Madžarska ena najpomembnejših proizvajalk medu v Evropski uniji. Tekmovalci so se ukvarjali z njegovo viskoznostjo, čistostjo, antioksidativno učinkovitostjo in vlogo čebel pri pridelavi medu. V okviru drugega tekmovalnega dneva pa so morali preučevati vodo in material iz reke Tise, ki je zelo pomembna zaradi edinstvenega rečnega ekosistema in njene vloge v kmetijstvu kot npr. preučevanje vpliva sušnega stresa na rastline, virov onesnaževanje (predvsem nitriti) …

Ekipi so vodili in spremljali mag. Katja Stopar, koordinatorka za Slovenijo in mentorica za biologijo, dr. Matej Huš, mentor za kemijo, in Uroš Borjančič, mentor za fiziko.

Več informacij o tekmovanju in rezultati so vam na voljo tukaj.

Vir: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

61850

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino