Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 May 2021

Strateško uničevanje socialne države

Na Sindikatu Mladi plus, sindikatu študentov, dijakov, mladih brezposelnih ter mladih prekarnih delavk in delavcev, predstavljajo novo epizodo njihovega podkasta Nehvaležni skeptiki, v kateri so posvetili – strateškemu uničevanju socialne države.

Takole pravijo: »V aprilski epizodi našega podkasta se ukvarjamo s tem, kako trenutna vlada strateško, korak za korakom, uničuje socialno državo. 

V zadnjem letu je vlada ustanovila dva strateška sveta, najprej Strateški svet za debirokratizacijo, ki se je pojavil maja 2020 in ga vodi Ivan Simič. Njegova cilja naj bi bila »poenostavitev zakonodaje oziroma poenostavitev poslovanja, v nekaterih primerih tudi nižji davki« in »odpraviti bistveno število ovir, ki dušijo predvsem male podjetnike.«

Drugi strateški svet – za digitalizacijo – pa je bil ustanovljen nedavno, aprila 2021, vodi pa ga Mark Boris Andrijanič. Svet naj bi predlagal spremembe, s pomočjo katerih naj bi spodbudili digitalizacijo gospodarstva, privabljanje visoko tehnoloških investicij, krepitev naravoslovnih študijskih smeri, še posebej informatike, digitalno pismenosti, povezovanje visokošolskih in raziskovalnih institucij z gospodarstvom, ustvarjanje pogojev za vračanje vrhunskih slovenskih kadrov iz tujine in podobno.

Pogledali smo, kaj se skriva za uradnimi cilji obeh strateških svetov, kdo so ljudje, ki delujejo znotraj njih, komu so napovedane spremembe v interesu in kaj vse skupaj pomeni za nas, delavke in delavce.« 

Sveži epizodi podkasta Nehvaležni skeptiki je mogoče prisluhniti tukaj. Vse druge epizode podkasta Nehvaležni skeptiki pa so dostopne na tej povezavi.  

Vir: Sindikat Mladi plus

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

70976

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino