Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 Aug. 2020

Strokovni posvet LGBTIQ+ pravice v Ljubljani

V sklopu Paradnega meseca 2020 je v organizaciji Društva Parada ponosa v prostorih Mestne hiše v Ljubljani potekal prvi del strokovnega posveta z naslovom LGBTIQ+ pravice v Ljubljani. Potekal je v sklopu obeležitve 20. obletnice parade ponosa v Ljubljani in ponudil presek zadnjih 20 let in s tem obeležitev dosežkov ter analizo trenutnega stanja. Sofinancirala ga je Mestna občina Ljubljana, namenjen pa je bil predstavnicam_kom Mestne občine Ljubljana (MOL), LGBTIQ+ organizacij in iniciativ iz Slovenije ter drugih relevantnih nevladnih organizacij. Sestavljen je bil iz dveh sklopov: v prvem je potekala javna razprava, osredotočena na lokalno perspektivo, v drugem pa so vzporedno potekali štirje tematski pogovori. 

Na javni razpravi z naslovom Sodelovanje MOL-a z LGBTIQ+ skupnostjo so sodelovale predstavnice različnih oddelkov in uradov MOL-a: Katarina Gorenc, Mateja Demšič, Simona Topolinjak in Tilka Klančar. V njej so se dotaknile_i različnih LGBTIQ+ iniciativ, ki so organizirane s strani MOL-a in/ali v partnerstvu z LGBTIQ+ organizacijami. Razprava, ki jo je moderirala predsednica Društva Parada ponosa Simona Muršec, se je osredotočila na področja, ki so najbolj relevantna za LGBTIQ+ skupnost: kulturo, socialno varstvo in zdravje ter mladino in izobraževanje.

Med drugim je Mateja Demšič, vodja Oddelka za kulturo, je izpostavila z vidika kulture in umetnosti Društvo ŠKUC, ki s svojim dolgoletnim delom, omogoča svobodo izraza preko svojih kulturnih in umetniških dejavnosti. Katarina Gorenc, vodja Urada za mladino, kot dosežek zadnjih treh let vidi predvsem Mladinski center Legebitra in njegovo vpetost v mrežo mladinskih centrov. MOL-ova vloga je podpora sodelovanja med njimi, pri katerem ne gre le za naslavljanje LGBTIQ+ tematik in mladih znotraj LGBTIQ+ varnih prostorov, ampak za naslavljanje LGBTIQ+ tematik v vseh mladinskih organizacijah. Cilj je, da se vse mlade osebe lahko počutijo sprejete tudi izven vzpostavljenih varnih prostorov.

Tilka Klančar, vodja Oddelka za zdravje in socialno varstvo, je izpostavila podeljevanje certifikata LGBT prijazno, vključenost v mrežo mavričnih mest ter knjižico Mavrična Ljubljana. Ob koncu je še opozorila, da je LGBTIQ+ tematika zaradi koronavirusa postala zapostavljena in da bomo morale_i skupaj paziti, da ne ostane tako.

Predstavnice so poenoteno zaključile, da si bodo v organizacijah še naprej prizadevali uresničevati predloge in se tudi na simbolni ravni zavzemali za pravice LGBTIQ+ oseb v Sloveniji, kot se borijo že 35 let.

Več o posvetu si preberite tukaj.

Vir in foto: Društvo parada ponosa

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

44328

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino