Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Aug. 2021

Strokovni zaključek projekta Fair Employment

V soboto, 28.8.2021, je v organizaciji Združenja EPEKA, so.p. na Mariborskem otoku potekal strokovni zaključek projekta Fair Employment – Z mladinskim delom proti brezposelnosti mladih, ki je financiran s strani Urada RS za mladino in Evropskega socialnega sklada. Projekt je namenjen krepitvi kompetenc mladih, ki se soočajo s težavami pri vstopu na trg dela, s podarkom na krepitvi kompetenc mladih z manj priložnostmi, sam dogodek pa je bil namenjen pregledu izsledkov projekta in predstavitvi kataloga, nastalega v okviru projekta. 

Dogodek je z govorom in predstavitvijo projekta otvorila Anja Cehnar, vodja projekta, ki je predstavila samo naravnanost in cilje projekta ter pojasnila, kako je ta potekal in kaj je partnerski konzorcij s projektom dosegel. V same projektne aktivnosti; tj. usposabljanja se je do današnjega dne vključilo 92 mladih, 66 jih je doseglo kazalnik učinka, kar pomeni, da da so opravili minimalno 90 ur izobraževanja. Kar 45 % od teh je v času trajanja projekta pridobilo zaposlitev.  

Na dogodku se nam je pridružila mag. Dolores Kores, direktorica Urada za mladino, ki je v uvodnem nagovoru poudarila pomen mladinskega dela in vpliva mladinskega dela na širše družbeno okolje, čemur znatno pripomore tudi delovanje nevladnih / mladinskih organizacij. Dejala je, da bo Urad tudi v prihodnje spodbujal projekte, namenjene višanju konkurenčnosti mladih na trgu dela, s posebnim poudarkom na nudenju podpornega okolja mladim predstavnikom ranljivih skupin, ki so od trga dela še dodatno oddaljeni. 

Štefan Simončič, predsednik Združenja EPEKA, so.p. je v svojem govoru poudaril pomen družbeno-odgovornega zaposlovanja, vpliva na zaposlovalce pri vključevanju mladih na trg dela ter pomen višanja ugleda deficitarnih poklicev, sočasno pa se je celotnemu partnerskemu konzorciju, financerjem, mladim in drugim sodelujočim zahvalil za sodelovanje. 

Boštjan Čukur, sicer bolj znan kot glasbenik 6pack Čukur, je v okviru dogodka predstavil svoje učiteljsko delo, saj na Srednji gradbeni šoli v Mariboru uči praktični pouk, gradnjo ter zidanje in ometavanje. Z zbranimi gosti je delil svoje poglede na deficitarne poklice, povedal, da delo keramičarja promovira tudi skozi svojo glasbo (op.p. leta 2003 je izdal ploščo Keramičarska lirika) ter povedal, da ga zelo veseli, da v šolo prihajajo dijaki, ki si v šoli želijo pridobiti praktična znanja in pridobiti poklic. 

V nadaljevanju so informacije o delu na projektu podali tudi predstavniki projektnih partnerjev; Inštitut za mladinsko politiko, Ajdovščina, RIS, raziskovalno izobraževalno središče dvorec Rakičan in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. 

Sklepni del strokovnega zaključka je zajel predstavitev zbornika, nastalega v okviru projekta ter pogovor z udeleženkama; Franja Bučar in Marina Toplak, ki sta v času vključenosti v projekt dosegli zaposlitev. Poudarili sta, da so usposabljanja, ki so bila najbolj koristna zanju, zajemala razvoj socialnih kompetenc in komunikacijskih veščin ter da so jima koristila tudi usposabljanja, povezana z javnim nastopanjem ter medsebojnim sodelovanjem. 

V okviru neformalnega dela dogodka so se udeleženci pomerili v partiji minigolfa, ki ga je povezoval Bor Greiner. 

Vir: EPEKA

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

51156

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino