Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Jul. 2019

Svetovni dan spretnosti mladih

Danes je 15. julij, Svetovni dan spretnosti mladih. Osrednja tema letos je razvoj veščin mladih za izboljšanje njihove zaposlenosti in poteka pod sloganom "Naučimo se učiti za življenje in delo". S takšnim pristopom se želi krepiti ozaveščenost in zavedanje o pomembnosti investiranja v razvoj kompetenc in veščin mladih

Učenje učenja spodbuja, da se zanašamo na preteklo učenje in izkušnje, da bi uporabili znanja in sposobnosti v različnih življenjskih situacijah – doma, v službi, pri izobraževanju. Zelo pomembna dejavnika učenja sta motivacija in posameznikove sposobnosti. Učenje učenja je velik del vsakdana mladinskih centrov pri nas. Po raziskavi Slovenska mladina 2018/2019 prosti čas v mladinskih centrih preživlja 37% mladih (n=1000), ki skupaj z mladinskimi delavci nabirajo kilometrino, veščine in izkušnje. Kar 51 % anketirancev pa je tako ali drugače aktivnih na področju prostovoljstva in družbenih pobud.

Razvoj veščin in spretnosti mladih je ključnega pomena za doseganje boljšega socio-ekonomskega položaja mladih in naslavljanje problema brezposelnosti. Združeni narodi izpostavljajo, da je razumevanje, katera usposabljanja in veščine mladim dejansko koristijo na trgu dela, ključno za uresničevanje Agende 2030 (cilji trajnostnega razvoja). Spodbujanje učenja in usposabljanja med mladimi je ključno za pridobivanje spretnosti in znanj, ki jih opolnomočijo v procesu osamosvajanja. Aktivno vključevanje mladih v prizadevanja za trajnostni razvoj je ključno za doseganje trajnostnih, vključujočih in stabilnih družb.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: WYSD FB stran

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

48341

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino