Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 Feb. 2020

Taborniki z dogovorom za odpravo stigmatizacije

Osmega februarja, na kulturni praznik, so se taborniki Zveze tabornikov Slovenije zbrali pri Bellevueju na Pohorju z dvema namenoma, postaviti temelje sodelovanja in začeti s slepimi in slabovidnimi Slovensko planinsko pot. Prišlo je 154 pohodnikov, da podprejo oboje s svojo prisotnostjo. 

Podpis dogovora je namenjen sodelovanju med Planinsko zvezo Slovenije - odborom "Planinstvo za invalide/OPP" in Slovensko Karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zvezo tabornikov Slovenije, tudi v pomoč pri organizaciji in izvedbi inkluzijskih pohodov odbora Planinstva za invalide/OPP (Pin/OPP). Slepi in slabovidni planinci pa so začeli svoj triletni projekt – prehoditi slovensko planinsko pot (SSP po SPP).

Z invalidnimi osebami in osebami s posebnimi potrebami imajo posamezna taborniška društva po Sloveniji sicer izkušnje, vseeno pa se zavedajo, da imajo na tem področju še veliko prostora za izboljšave in razvoj. Dejavnosti tabornikov v veliki meri potekajo v naravi, radi se umaknejo tudi stran od civilizacije in s tem sledijo svojemu stoletnemu izročilu, a to pomeni, da so tereni težje dostopni ter da nimajo na voljo vsega udobja sodobnega sveta.

"Ker sledimo svetovnim ciljem trajnostnega razvoja, si zelo želimo, da bi se na nekaterih področjih lahko bolje izobrazili in dosegali še višje standarde. Tudi področje zmanjšanja neenakosti je eno od njih, zato smo izredno veseli in počaščeni, da lahko sodelujemo pri projektu inkluzijskih pohodov Planinske zveze Slovenije. Verjamemo, da se bomo ogromno naučili in novo znanje uporabili tudi pri svojem nadaljnjem delu, hkrati pa bomo tudi v gorah pomagali ustvarjati boljši svet. Kot pravi eden od taborniških zakonov, smo vedno pripravljeni pomagati, naši prostovoljci pa vedo, da so nasmehi, sreča in novi prijatelji več kot zadostno plačilo za njihov podarjeni čas," so sporočili. Hkrati se zavedajo, da so s stiskom rok vseh podpisnikov dogovora o sodelovanju "prestopili stigmatizacijo, kdo s kom lahko in kdo s kom ne sme. Dokazali smo, da lahko vsi z vsemi in prešli smo ovire, ki so največkrat le v glavah." 

Vir in foto: Zveza tabornikov Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

13921

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino