Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 Aug. 2020

Taborniško poletje: J'rt nič ne ustav

Taborniki so znani po stalnih aktivnostih, ki se jih radi udeležujejo. Mednje spadajo vodova srečanja (srečanja malih skupin), izleti, taborjenja in tekmovanja, kjer pridno osvajajo znanja in veščine. Mladi taborniki lahko v organizaciji kar sami odločajo ter izbirajo, katere taborniške veščine in specialna znanja še želijo osvojiti. Tako mladi snujejo in organizirajo razne akcije, projekte, pri katerih se lahko preizkusijo v različnih vlogah, s tem pa nabirajo dragocene izkušnje in znanja.

J'rt nič ne ustav

društvu tabornikov Rod Kraških j'rt Sežana so se zaradi varnostih razlogov to poletje odločili za drugačno taborjenje. Namesto 10 dnevnega tabora ob reki Lahinji na Dolenjskem so starejši taborniki (gozdovniki in gozdovnice) raziskovali domač Kras na petdnevnem pohodnem bivaku, medtem ko so mlajši (medvedki in čebelice) na domači gmajni prenočili eno noč.

Za medvedke in čebelice je bil bivak nekaj povsem novega. Bivake ter ognjišča so si mladi taborniki postavili kar sami. Na ognjiščih so si ob večerih lahko sami spekli hrenovke ter taborniški twist (to je poseben kruh le iz moke in vode, zvit na palici), čez dan pa so se izvajale različne igre ter delavnice. 

Malo starejši gozdovniki in gozdovnice pa so se podali na zahtevno pustolovsko pot, kjer so prehodili 60 kilometrov in obiskali prelepe kraje, kot so Razguri, Vrabče in Škocjan. Na ognju so pekli penice in jedli kobilice, skupaj so napisali tudi pesem. Zahtevno dolgo pot petih dni so premagali s skupnimi močmi in podporo drug drugemu. 

Taborniki so za mlad.si navedli nekaj zanimivih dejstev z bivaka:

  • Hrano na taboru ocenjujemo od 1 do »ne-morem-se-več-premikat-ker-sem-sit«, na bivaku pa od 1 do »ne-morem-se-več-premikat-ker-ima-100-kil«.
  • Ko te že tako bolijo ramena in noge, da se zjutraj težko dvigneš z armafleksa – takrat veš, da si približno na polovici poti pohodnega bivaka.
  • Če lomasti kot divja svinja in sope kot človek, je najverjetneje jež.
  • Toplice s savno se da dobit še bolj ugodno kot na turistične bone (s hojo po kraški gmajni).
  • Ko prideš do avtoceste, čeprav bi moral biti v danem trenutku na povsem drugem kraju, je to super čas, da ponovno pogledaš na karto.

Iz tega sledi naslednje dejstvo, ki je:

  • Najprej se razmišlja, potem se hodi!

Več o tabornikih lahko preberete na tukaj.

Vir: Ana Stevanovski in Maša Pušnik, Taborniško društvo Rod kraških J'rt

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

57932

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino