Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Mar. 2022

Tokovi prihodnosti - s pogledom v preteklost

Slovenske reke imajo danes povsem drugo podobo kot so jo imele v preteklosti. Na njihov današnji izgled vpliva naše življenje ob rekah, kot tudi dejavnost reke same. Za veliko sprememb smo krivi ljudje z različnimi posegi in idejo, da reke ukrotimo. Generacije pred nami pa so z rekami znale živeti, zato je bilo življenje ob rekah zelo drugačno od današnjega.

Ljudje smo vse bolj ozaveščeni o pomenu rek in tudi v Zavodu Revivo si želijo obuditi miselnost, da so reke dragocen vir življenja. Nekateri se boste spomnili dogodka EkoReka v Mengšu, naravoslovnih delavnic, predstavitve vodomernih naprav FreeStation, filma Pšata - tok življenja itd. Letos načrtujejo nove aktivnosti s projektom »Tokovi prihodnosti«, kjer bodo združili moči Zavod REVIVO in AIA – Mladinski center Mengeš. V tem projektu želijo, poleg ostalih aktivnosti, o katerih vas bodo obveščali, predstaviti lokalne reke skozi zgodovino. Preslikati želijo čas izpred 200 let, dogodke v tistem času, kako so naši predniki živeli z njimi in kako danes z njimi živimo mi.

V Galeriji Domžale bodo v maju na Svetovni dan rib selivk (World Fish Migration Day), odprli prvo od osmih razstav s tematiko naših okoliških rek. Vabijo vas, da se vključite v pripravo razstave. Iščejo pomoč pri slikovnem materialu, torej da jim posredujete fotografije, ki so bile posnete ob lokalnih rekah in potokih. Dobrodošel je vsakršen slikovni prikaz, ki odslikava življenje, biotsko raznovrstnost, delo in dogodke ob rekah v preteklosti. Iščejo tudi spomine in družinske zgodbe ali prigode povezane s temi rekami. Pa naj bo to brskanje po tolmunih za ribami, lovljenje rakov po strugah, padec s kolesa v reko ali prvi poljub. Material bodo hvaležno in smiselno vključili v razstavo, zato prosijo, da pripišete kdaj (vsaj letnica ali obdobje) in na kateri lokalni reki ali potoku je dogodek/zgodba/fotografija nastala. Pripišite tudi avtorja ali lastnika slikovnega gradiva, da ga bodo lahko na razstavi navedli. Vsako dodatno pojasnilo po vaši presoji je dobrodošlo. Razstavo z vašimi fotografijami si boste lahko ogledali v občinah Domžale, Trzin, Mengeš, Komenda in Vodice. O natančnih datumih in lokacijah pa vas še obvestijo preko spletne in Facebook strani projekta.

Material in informacije zbirajo do petka, 15. aprila. V popoldanskem času lahko pustite gradivo v AIA - Mladinskem centru Mengeš na Slovenski cesti 28 ali v Knjižnici Mengeš, Slovenska cesta 30, 1234 Mengeš oziroma jim ga (v elektronski ali fizični obliki) posredujete na eva.horvat@ozivimo.si ali z navadno pošto na naslov Zavod REVIVO, Staretova ulica 1, 1230 Dob.

Ne pozabite pustiti tudi svojih kontaktnih podatkov, da vam bodo vaše originale, s skrbnim ravnanjem, po reprodukciji lahko vrnili.

Sodelujte pri skupnem spoznavanju naših rek.

Dodatne informacije dobite na številki 041 419 408 (Eva Horvat).

Več o projektu si lahko preberete na www.evreka.si

Naložbo sofinancirajo Republika Slovenija, Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Zavod REVIVO in AIA - Mladinski center Mengeš. Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.
Vir: Društvo AIA

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

49578

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino