Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 19 Jan. 2021

Triki za obilico motivacije v izpitnem obdobju

Izdelajte si načrt učenja

Na študentskem portalu Mestomladih.si so so pripravili nekaj trikov za večjo motivacijo v izpitnem obdobju. Naredite načrt učenja in aktivirajte svoj vizualni spomin – tako boste absorbirali novo znanje, učenje pa bo lažje in hitrejše. Če dodate k vašemu učenju ta preprosti postopek, boste aktivirali vizualni spomin in tako hitreje absorbirali novo znanje.

Čez dan: Vzemite si večkrat po 1 minuto časa in v učnem gradivu poiščite informacije, ki se vam zdijo zanimive. Iščite, dokler ne najdete česa, kar bo pritegnilo vašo pozornost.

Pred spanjem: Pred spanjem preidete v alfa stanje, v katerem pospešeno sprejemate informacije. Bolj zaspani ste, boljše je. Uredite vse potrebno že pred spanjem, da po tem le še ugasnete luč in zaspite.

  • Pregled knjige ali zapiskov v 3 minutah: oglejte si na hitro kazalo, indeks, grafe, poglavja …
  • Fotobranje: Pojdite še enkrat skozi knjigo in vsako stran glejte po 1 sekundo (200 strani, 200 sekund). Pri tem koraku ne berete, ampak le s pogledom zajamete celotno stran.
  • Aktivno spraševanje: V 5 minutah pojdite na hitro skozi knjigo in se sproti sprašujte: »Kaj od tega bi bilo lahko na izpitu?« in si na glas odgovarjajte. 

Naslednje jutro: Ko se zbudite, ste še nekaj časa v alfa stanju. Takoj gradivo v roke, ker zopet velja: bolj zaspani ste, bolje sprejemate informacije. Aktivno spraševanje: V 5 minutah pojdite skozi knjigo in se sprašujte: »Kaj bi se bilo dobro naučiti?« in si sproti na glas odgovarjajte.

Postopek ponavljajte če se le da vsak večer in vsako jutro. Opazili boste, da bo vaše običajno učenje potekalo hitreje in da si boste zapomnili več.

Še nekaj namigov za uporabo vizualnega spomina pri učenju:

  • Predstavljajte si vizualno.
  • Če pretiravate s podobami in si jih predstavljate čim bolj nenavadno, si boste več zapomnili.
  • Podčrtajte pomembne dele teksta z rumeno barvo. Pri tem pazite, da ne podčrtavate vse povprek, temveč le najpomembnejše stvari. Ko ste obdelali poglavje, izberite v rumeno podčrtanem tekstu nekaj ključnih besed in jih podčrtajte z oranžno. 1 ali 2 najpomembnejši oranžni ključni besedi podčrtajte z rdečo. Na ta način gradite strukturo gradiva, kar je za pomnjenje izredno pomembno.
  • Iz podčrtanega teksta oblikujte zapiske – oblikovani naj bodo čim bolj grafično, s puščicami, povezavami in diagrami.
  • Ko naredite zapiske iz cele knjige, jih obvezno skrčite na eno stran. Če se vam to zdi nemogoče, najprej količino zapiskov iz npr. 70 strani skrčite na 5 in nato iz 5 na 1. Izbirajte informacije (besede, številke, risbice … ), ki vam v spomin prikličejo cele teorije, zgodbe, grafe … in upoštevajte pravilo »manj je več«. To eden hitrejših načinov za prenos večjih količin informacij v dolgoročni spomin.
Vir: Mesto mladi.si 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

69951

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino