Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 28 Aug. 2019

Tvoje Alpe! Tvoja prihodnost! Tvoja ideja!

Ali želiš igrati aktivno vlogo pri oblikovanju alpske regije? Imaš dobre ideje, ki bi jih rad_a izvajal_a skupaj z EU? Želiš izmenjati ideje z mladimi iz celotne alpske regije? Imaš najmanj 16 in največ 26 let? Si na vsa vprašanja odgovorili_a z da? Potem se lahko poteguješ za nagrado in izvedbo svojega projekta na natečaju "Pitch your project 2019!" 

Evropska komisija želi aktivno vključiti mlade, ko bodo kmalu oblikovali trajnostno prihodnost Alp. V ta namen so v okviru Strategije EU za alpsko regijo (EUSALP) izvedli natečaj "Pitch your project 2019!", ki je na voljo vsem mladim med 16 in 25 let. Iščejo tvojo idejo, da bi alpsko regijo prilagodili na privlačen, sodoben in trajnostni razvoj.

Natečaj poteka pod sloganom "Tvoje Alpe! Tvoja prihodnost! Tvoja ideja!" 

Iščejo inovativne ideje za odgovore (teme) na naslednja vprašanja:

 • Podnebne spremembe in naravne nesreče: kako se lahko lotimo izzivov, ki jih povzročajo podnebne spremembe in naravne ujme?
 • Zgodovina, identiteta in povezovanje: kako lahko raziskujemo, razvijamo in uporabljamo kulturne značilnosti alpske regije?
 • Zelena ekonomija: kako lahko združimo gospodarsko rast, trajnostni razvoj in varstvo okolja?
 • Narava in okolje: kako lahko zaščitimo in trajnostno uporabljamo bogate alpske naravne vire? Kako lahko zmanjšujemo odpadke, odlagamo plastiko v vsakdanjem življenju in izkoristimo biorazgradljive materiale?
 • Mobilnost in energija: kako lahko dosežemo prehod na trajnostne alternative?

Pogoji

 • Projekt obravnava eno od zgoraj omenjenih tem,
 • projekt je pripravljen za izvedbo,
 • imaš med 16 in 25 let in si državljan ene od sedmih alpskih držav: Nemčije, Avstrije, Švice, Francije, Italije, Slovenije ali Lihtenštajna ali imate stalno prebivališče v eni od teh držav.

Zakaj sodelovati?

 • Ker lahko predstaviš svojo projektno idejo širokemu občinstvu alpskih navdušenih strokovnjakov in odločevalcev,
 • za izmenjavo idej o alpski regiji s podobno mislečimi v Milanu,
 • da bi pridobil_a denar za izvedbo svoje projektne ideje,
 • za podporo pri izvedbi tvoje ideje in skozi njo oblikovati alpsko območje prihodnosti!

Trije najboljši projekti bodo prejeli nagrado Evropske unije za nadaljnje izvajanje nagrajenih projektov ter denarno nagrado 5.000, 3.000 oziroma 2.000 evrov. Če niste eden izmed srečnih treh nagrajencev, ni razloga, da bi bili žalostni: prijavitelji 15 naslednjih uvrščenih projektov bodo dobili priložnost, da odpotujejo v Milano in sodelujejo na letnem forumu.

Prijava

Vlogo oddaš v pisni obliki v angleškem jeziku do 31. oktobra 2019. Prijavo najdete tukaj.

Vse informacije o natečaju dobite na spletni strani natečaja.

Vir in foto: EU Strategija za alpsko regijo, foto - Robert Pupeter

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

92480

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino