Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 10 Mar. 2020

Učinki programa Erasmus+: Mladi v akciji

Movit - Nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota je v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani in mednarodno raziskovalno mrežo RAY, izvedla raziskavo o učinkih programa Erasmus+: Mladi v akciji. Raziskava, v okviru katere so preverjali izkušenost, dimenzije dela in kompetence vključenih mladinskih delavcev, temelji na 102 intervjujih s 36 udeleženci med letoma 2016 in 2018.

Rezultati Analize razvoja kompetenc in izgradnje kapacitet v programu E+: MVA kažejo na to, da so slovenski udeleženci usposabljanj v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji relativno izkušeni akterji v mladinskem sektorju. Večina (82,9%) v raziskavo vključenih udeležencev je bila namreč v sektorju aktivnih več kot eno leto, kar ima vpliv tudi na učinek programa z vidika krepitve njihovih kompetenc.

Pri svojem delu se večina srečuje z lokalno (86,1 %) in mednarodno dimenzijo (77,8 %), skoraj dve tretjini (58,3 %) pa tudi z nacionalno dimenzijo mladinskega dela.

Kot ključne kompetence za mladinsko delo prepoznavajo:

  • razumevanje in empatijo;
  • komunikacijske kompetence;
  • profesionalizem,
  • strokovnost in znanje;
  • željo, smisel in veselje do dela z mladimi;
  • odprtost;
  • sprejemanje mladih in pristnost;
  • organizacijske kompetence;
  • ter izkušnje.

Dva meseca po udeležbi na usposabljanju je približno polovica udeležencev raziskave zaznala spremembo v razumevanju kompetenc mladinskega dela, medtem ko je druga polovica ni zaznala. Tisti, ki spremembe niso zaznali, so v odgovorih večinoma izpostavili, da se je njihovo dosedanje dojemanje kompetenc potrdilo kot pravilno. Takšni odgovori so skladni z izkušenostjo slovenskih udeležencev.

Več o rezultatih raziskave si lahko preberete TUKAJ, več novic o drugih raziskavah učinkov programa pa je dostopnih TUKAJ. Spremljajte pa tudi njihovo Facebook stran, kjer bodo objavili nadaljnje rezultate raziskave. 

Vir in foto: Movit

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

44804

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino