Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Feb. 2019

Ukrepajmo proti sovražnemu govoru s priročnikom Zmoremo!

Na Uradu RS za mladino so izdali v slovenščino preveden priročnik z naslovom Zmoremo! s podnaslovom Ukrepanje proti sovražnemu govoru skozi nasprotne in alternativne naracije, ki jo je v originalni različici izdal Svet Evrope v okviru kampanje Ne sovražnemu govoru (No Hate Speech Movement) mladinske kampanje Sveta Evrope za človekove pravice.

Priročnik ponuja smernice za razvijanje nasprotnih in alternativnih naracij za boj proti sovražnemu govoru in spodbujanje človekovih pravic, zlasti v spletnih okoljih. V priročniku je predlagan sklop spletnih in nespletnih komunikacijskih in izobraževalnih pristopov ter orodij za izpodbijanje naracij, ki ohranjajo in upravičujejo sovražni govor.

Njegov cilj je okrepiti zbirke orodij mladinskih delavk/-cev, izobraževalk/-cev in aktivistk/-ov, ki se že ukvarjajo z delom in učenjem na področju človekovih pravic ali pa so se z njima pripravljeni ukvarjati. 

Priročnik Zmoremo! bo koristil predvsem izobraževalkam/-cem kot pomoč pri spoprijemanju s sovražnimi naracijami ter pri njihovem odpravljanju in nadomeščanju s poudarkom na mladih in v spletnih okoljih. Bralke/-ce bo vodil pri prepoznavanju nevarnega pripovedovanja, ki slabi odnose v družbi.

V njem je moč najti številne preizkušene in preverjene načine, kako predlagati močne alternativne možnosti  ter sklop spletnih in nespletnih komunikacijskih in izobraževalnih pristopov ter orodij za izpodbijanje naracij, ki ohranjajo in upravičujejo sovražni govor.

Spremno besedo k slovenski verziji sta prispevala minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in v.d. direktorja Urada RS za mladino Tin Kampl.

Gibanje Ne sovražnemu govoru

Gibanje Ne sovražnemu govoru je mladinska kampanja, ki jo vodi oddelek za mladino Sveta Evrope. Prizadeva si mobilizirati mlade za boj proti sovražnemu govoru in spodbujanje človekovih pravic na spletu. Leta 2013 je bila uvedena na nacionalni in lokalni ravni prek nacionalnih kampanj v 45 državah. Gibanje je aktivno preko različnih nacionalnih kampanij, spletnih aktivnosti in obveščanja.

Vse o gibanju Ne sovražnemu govoru najdete tu.

Priročnik Zmoremo! najdete na tej povezavi. Vabljeni k branju!

Vir in foto: uredništvo Mlad.si

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

48003

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino