Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 06 Apr. 2022

Umetniška razstava Petre Preininger

Mlada umetnica Petra Preininger, študentka likovne pedagogike v Mariboru, vizažistka in plesalka, vas vabi k ogledu razstave z naslovom Likovna prebujanja, s katero nas popelje skozi različne motive v povezavi z mnogimi risarskimi in slikarskimi tehnikami. Predstavitev čudovitih del mlade umetnice so omogočili v Centru eksperimentov Maribor, kjer sodelujejo s številnimi mladimi iz vse Slovenije. Razstava je na ogled na Glavnem trgu 20.

Med študijem je Petra poleg sprotnih študijskih obveznsti veliko slikala in risala tudi v prostem času ter se udeležila 10. mednarodne likovne kolonije kulturnega društva Studenci Maribor. Ker je bila od leta 2011 do leta 2019 registrirana tekmovalka v disciplini športnega plesa, in sicer latinsko-ameriških ter standardnih plesov, je dosti likovnih izdelkov nastalo zaradi inspiracije, ki jo je črpala iz športnega področja svojega življenja. Kot dolgoletna članica šmarskega pevskega zbora in Plesnega kluba Podčetrtek je tudi velika ljubiteljica glasbe in petja. Nekateri likovni izdelki so zato nastali na podlagi glasbene spremljave, katerih abstrakcije prikazujejo določene ritme glasbe, ki ji je ljuba.  Kot ljubiteljica ekspresivnega risanja s kulico ter svinčnikom, ji realizem ni bil nikoli kaj preveč domač, vendar ji tovrstni slog ustvarjanja venomer predstavlja izziv in posledično odpira veliko možnosti za dodatne izboljšave. S prepletanjem raznolikih motivov, kot so portreti in avtoportreti, meditativne slike narave, ekspresivne risbe, ki prikazujejo gibanje ter nekatera študijska dela z motivom tihožitja, gledalca s svojo različnostjo v izražanju pritegnejo, da obravnava in usmerja pozornost v vsako delo posebej. Tako posameznik producira širok spekter občutkov oziroma afektov, kot so na primer žalost, osamljenost, vnesenost in energičnost. Njena likovna dela so prežeta s stilizacijo, v risbah pa je mogoče razbrati njen rokopis, kateri izraža ilustrativnost in odločnost, saj je linija večkrat neprekinjena, čista ter močna. Petra se, kot zelo senzibilna in introvertirana oseba, v svojih morskih pejsažih poigrava z različnimi odtenki modre barve, katere gledalec povezuje z brezmejnostjo, osamljenostjo, neskončnostjo, globino, pa tudi z mirom, romantiko ter počitkom. Črta, tekstura, barva ter oblika so najosnovnejši, nepogrešljivi in neposredni likovni elementi oziroma gradniki za izražanje, ki so nastajali pri ustvarjalnem procesu mlade umetnice. V nekaterih likovnih delih so urejeni  intuitivno, pri drugih pa je bila mlada umetnica nekoliko bolj preračunljiva, a z izkušnjami je vse bolj razvijala instinktivni občutek za organizacijo svojega dela, ki ga je razvijala na podlagi načel, katera vključujejo harmonijo, raznolikost, ravnotežje, sorazmernost, prevlado, gibanje in ekonomičnost. Razstava s svojo raznolikostjo in drugačnostjo likovnih del išče harmonijo med abstrakcijo in realizmom, med ekspresijo in zadržanostjo ter med kaosom in urejenostjo.

»Umetnost je nekaj, kar človeku pomaga pri učenju in razumevanju nekoliko težjih konceptov v procesu, ko videne informacije dosegajo različne dele človeških možganov. Poudarja torej pomen vizualne oblike in ne samo besed ter številk. Ljudem umetnost prav tako pomaga pri razvoju sposobnosti analitičnega razmišljanja in reševanja problemov. Čeprav umetnost ni ključna in nujno potrebna za življenje, je kjub temu nekaj, kar doda posebno noto, bogastvo ter zadoščenje v človeško življenje.«

Vir: Center eksperimentov Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

76779

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino