Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Sep. 2022

UNICEF Slovenija: Novo šolsko leto skozi oči mladih

Z novim šolskim letom se dodobra spreminjajo dnevne rutine osnovno- in srednješolcev. Za nami je nekaj napornejših let, katerih posledice so vidne še danes, pred nami pa kar nekaj negotovosti. Soočamo se s porastom stisk, težav v duševnem zdravju in duševnih motenj, prav tako število žrtev nasilja v družini ostaja visoko in smo priča vse bolj pogostemu medvrstniškemu nasilju preko družbenih omrežij. Porast stisk in težav v duševnem zdravju zaznavajo tudi UNICEF-ove Varne točke, ki otrokom in mladim že dvajseto leto nudijo pomoč.

Mladi v stiski se lahko po pomoč zatečejo v katero od 1075 UNICEF-ovih varnih točk v 120 krajih po Sloveniji. Gre za varne, javno dostopne prostore, kjer usposobljeni zaposleni kot prostovoljci otrokom in mladim nudijo trenutno zaščito, pomoč ali nasvet v stiski oz. napotitev na pristojne institucije.

Otroci in mladi se v Varne točke najpogosteje zatečejo, če so žrtve nasilja med vrstniki, pa tudi, če imajo težave v družinskem okolju, potrebujejo pomoč pri domači nalogi, obliž na rano, ne morejo priti domov, želijo napolniti telefon, so pozabili ključe in želijo priti v stik s starši, ali pa potrebujejo zgolj pozornost, kakšen nasvet in razbremenilni pogovor.

Varno točko lahko prepoznamo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu, najbližjo pa lahko poiščemo s pomočjo zemljevida na www.varnetocke.si.

Vsakdo se kdaj znajde v stiski. Včasih pa težave postanejo prevelike, da bi jih reševali sami. Zato je pomembno, da ste odrasli pozorni na stiske mladih in se jih naučite prepoznati in nas mlade tudi zares poslušate. Pogovor o čustvih lahko začnemo že s preprostim vprašanjem, kako se počutiš, kar pomaga, da začnemo lažje govoriti o svoji stiski. Vsi, ki smo se spomladi vpisovali v srednje šole, smo še posebej občutili, kako je slabše razumevanje snovi, podane preko spleta, vplivalo na nekatere slabše ocene in odločalo o možnostih nadaljnjega šolanja. To je pri marsikomu negativno vplivalo na samopodobo. Nekateri mladi so bolj zadržani, zato je še bolj pomembno, da jih opazimo. Za nas mlade je pomembno, da vemo, da obstajajo varni prostori, kamor se lahko zatečemo. In da so tam ljudje, ki se jim lahko zaupamo in se z njimi v živo pogovorimo.

Porast duševnih stisk med otroki in mladimi zaznavajo tudi UNICEF-ove varne točke, ki so v preteklem šolskem letu zabeležile 18 obiskov otrok in mladih, ki so se znašli v resnejših težavah. Takšni primeri so zajemali težave v duševnem zdravju, strah pred ocenami in šolo, medvrstniško nasilje, konflikti in težave v družini. V najmanj 59 primerih so se otroci in mladi, ki so Varne točke obiskali v šolskem letu 2021/22, znašli v manjših težavah. Slednjih je bilo še več, vendar vseh primerov manjših težav/obiskov osebje v točkah ne beleži.

Po treh zelo negotovih letih, si mladi želimo predvsem mirno, sproščeno in varno novo šolsko leto. Kot odrasli, se tudi otroci in mladi kdaj znajdemo v stiskah, ki se nam zdijo težke in nepremostljive, zato si za vse nas otroke želim, da se v težkih trenutkih ne bi počutili sami in nemočni. Želim si, da bi bili vsi mi seznanjeni, da obstajajo prostori, kot so Varne točke, kjer se lahko pomirimo, in ljudje, ki jim lahko zaupamo in se z njimi pogovorimo. Prav tako pa si želim, da bi nam bili tudi odrasli pripravljeni priskočiti na pomoč, kadar je to potrebno. Zelo pomembno je, da težav ne zadržujemo v sebi, saj to po navadi vodi v še večje probleme. To je tudi opomnik za odrasle, da opazite in reagirate ob naših stiskah, ter nas ustrezno zaščitite.

Vir: UNICEF, zanj Ranya Waleed Mugalli Zorman in Izabela Škornik, Junior ambasadorki UNICEF-a
Zapis je nastal v okviru projekta Na meni je!, ki ga sofinancira Urad za mladino v okviru prizadevanj za spodbujanje participacije med mladimi. Besedilo ne izraža stališča Urada za mladino.
Fotografija: UNICEF Slovenija: Junior ambasadorki UNICEF-a pred Varno točko

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

80265

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino