Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 03 Feb. 2020

V marcu prijave na nov krog #DiscoverEU

DiscoverEU je pobuda Evropske komisije, ki mladim omogoča, da sami ali v skupini izkusijo brezplačne potovanje z vlakom, se seznanijo z evropsko kulturno dediščino in raznolikostjo ter krepijo evropsko identiteto. Četrti krog se je zaključil 31. januarja letos, napovedujejo pa prijave na peti krog. Nove prijave bodo odprte od 12. marca 2020 in se zaključijo 26. marca 2020. Skupaj bo podeljenih 30.000 vozovnic.

Kdo se lahko prijavi?

Prijavite se lahko sami ali v skupini največ 5. ljudi, pri čemer mora biti imenovan vodja skupine. Izpolnjevati morate naslednje pogoje:

  • da ste 12. marca 2020 dopolnili 18 let (rojeni med 1. julijem 2001 do vključno 30. junija 2002), pod pogojem, da niste zmagali v prejšnjih krogih prijav,
  • imeti morate državljanstvo ene od držav članic Evropske unije,
  • v spletno prijavnico morate vpisati pravilno številko osebne izkaznice ali potnega lista.

Potek izbora:

  • od 12. do 26. marca bo odprta prijavnica na spletni strani Discover EU, kamor vnesete svojo številko osebne izkaznice ali številko potnega lista, kasneje boste sodelovali v on-line kvizu (velja za vodje skupin in posameznike),
  • če bodste izbrani, morate začeti potovanje v eni od držav članic EU,
  • načrtujte, da boste med 1. julijem 2020 in 28. februarjem 2021 potovali najmanj en dan in največ 30 dni,
  • pobudo Discover EU morate zastopati kot ambasador DiscoverEU skozi poročanje o svojih potovalnih izkušnjah z objavami na družbenih omrežjih (Instagram, Facebook ali Twitter, z uporabo #DiscoverEU),
  • svoje izkušnje lahko delite tudi na prireditvah ali predstavitvah v šolah v svojem domačem okolju.

Če imate kakršnokoli obliko invalidnosti ali zdravstveno težavo, ki ti otežuje potovanje, ti bodo zagotovili pomoč in podporo za sodelovanje v pobudi DiscoverEU.

Vse informacije dobite na spletni strani DiscoverEU, do odprtja prijav pa so na voljo tukaj

Evropski parlament je letos za pobudo DiscoverEU odobril sredstva v višini 25 milijonov evrov. Komisija je doslej v treh krogih prijav, ki jih je oddalo 275.000 mladih, podelila 50.000 vozovnic. Iz Slovenije se je v prvih treh krogih na razpise prijavilo 2087 mladih, vozovnice pa jih je prejel 201. Komisija je maja 2018 predlagala, da se za obdobje 2021–2027 pobuda DiscoverEU vključi v prihodnji program Erasmus kot njegov sestavni del. Če bo predlog potrjen, bo v naslednjih sedmih letih po Evropi lahko potovalo še na stotisoče mladih.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Foto: DiscoverEU

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

57375

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino