Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Aug. 2022

Vpliva spleta na samopodobo mladostnikov

Nezadovoljstvo z zunanjo podobo je sicer del odraščanja, mladostniki pa so se vedno primerjali z določenimi idoli in zvezdniki, a zaradi lahko dostopnih vsebin, ki so konstantno na voljo, so mladi danes bolj izpostavljeni nerealnim lepotnim standardom.

Center za varnejši internet Safe.si je letos v začetku leta med dijaki in osnovnošolci v zadnji triadi izvedel raziskavo o tem, kako spletne objave vplivajo na počutje mladostnikov. Raziskava je pokazala, da imajo na mlade največji negativni vpliv situacije, kjer se počutijo izključeni iz družbe in pa vpliv na njihov zunanji izgled.

Spletne vsebine, ki so mladim konstantno dostopne, so pogosto zelo osredotočene na zunanji videz in čeprav se mladi zavedajo, da so slike spletnih vplivnežev pogosto obdelane in ne odsevajo realne situacije, se 45% mladostnikov primerja že v osnovni šoli. V srednji šole je odstotek mladih, ki se z njimi primerja še višji, in sicer 59%. Nedavna raziskava je pokazala, da 1/3 slovenskih dijakinj in ¼ učenk zadnje triade osnovne šole razmišlja celo o plastični operaciji.

Na internetu so mladostniki izpostavljeni nemogočim lepotnim standardom in idealiziranim podobam ljudi in njihovih življenj. Ko spremljajo objave drugih na spletu, tudi svojih prijateljev, se mladostnikom pogosto zdi, da so življenja drugih boljša od njihovega. Več kot polovica se jih tako strinja, da bi te slike morali označiti za neresnične, posledično se mladi ne bi počutili slabo, ker nimajo takega videza.

Vir: Uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

48473

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino