Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Jan. 2019

Z novim letom novosti za mlade invalide

Z novim letom se preko novih zakonov, ki sta stopila v veljavo s 1.1.2019, pravice invalidov širijo in dopolnjujejo.

Gre za zakon o osebni asistenci in zakon o socialnem vključevanju invalidov.

  • Zakon o socialnem vključevanju invalidov širi krog invalidov s pravicami po zakonu, na osebe z določenimi avtističnimi motnjami, na osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo ali okvaro in na gluhoslepe osebe. S širitvijo kroga upravičencev želijo reševati problematiko mladih, pri katerih pride do hude invalidnosti še pred prvo zaposlitvijo in zato ne dobijo pravic po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. 

Po besedah ministrice mag. Ksenije Klamfer (ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti), želijo s širitvijo kroga upravičencev reševati problematiko mladih, pri katerih pride do hude invalidnosti pred prvo zaposlitvijo in zato ne pridobijo pravico v pokojninskem in invalidskem zavarovanju. S širjenjem kroga upravičencev po novem zakonu, se bo število oseb s statusom invalida pod tem zakonom povečalo, po njenii oceni na približno sedem tisoč ljudi.

  • Po zakonu o osebni asistenci bo osebna asistenca, ki so jo do zdaj financirali preko programov ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zakonska pravica. Zakon ureja pravico do osebne asistence v obsegu najmanj 30 ur tedensko in pravico do komunikacijskega dodatka za slepe, gluhe in gluhoslepe. Slednjo bodo upravičenci lahko izkoristili v obliki osebne asistence v obsegu 30 ur mesečno ali pa bodo dobili denarno nadomestilo v višini dodatka za pomoč in postrežbo pri opravljanju večine osnovnih življenjskih potreb v višini 146,06 evra. Kdor ima potrebo po osebni asistenci, mora vložiti vlogo na center za socialno delo. Pogoj pa je, da je potrebuje najmanj 30 ur na teden.
  • Invalidi imajo zdaj pravico do nadomestila za invalidnost v višini seštevka denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

48146

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino