Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 May 2019

Za vse, ki potujete po zračnem prostoru

Pobrskali smo po raziskavi Slovenska Mladina 2018/2019, ki jo je izvedla skupina raziskovalcev Centra za raziskovanje post-socialističnih družb (CePSS) Univerze v Mariboru in ugotovili, da je kratkoročna mednarodna mobilnost med mladimi v Sloveniji množični pojav in, da delež mladih, ki gredo v tujino za daljše obdobje (več kot 12 mesecev), narašča. Motivacija za mobilnost je v veliki meri vezana na izobraževanje (npr. program Erasmus) in zaposlovanje.

Delež mladih z vsaj nekaj želje po zapustitvi države se je od leta 2013 močno povečal. Trend povečane želje po migraciji se odraža tudi v uradnih podatkih (SURS, 2018) v številu mladih, ki se izseljujejo iz Slovenije. V obdobju od leta 2010 do leta 2016 se je število mladih, ki zapustijo Slovenijo, povečalo za skoraj štirikrat. Zanimivo je, da se mladi z višjim socialno ekonomskim položajem pogosteje izselijo, kar kaže na to, da so dejavniki nujnosti relativno manj pomembni kot dejavniki priložnosti oziroma privlačnosti.

Glede na pogosto potovanje mladih, objavljamo seznam EU nevarnih letalskih družb za vse, ki načrtujete svoje potovanje, da bo to potekalo kar najbolj mirno.

Na seznamu evropske unije je 93 letalskih družb, ki imajo od 22. marca prepoved letenja v zračnem prostoru EU.Ukrep je v veliki meri zasluga Evropskega parlamenta, ki je določil tudi, da morajo biti potniki obveščeni o prevoznikih in so upravičeni do povračila stroškov, če je bil prevoznik uvrščen na seznam po opravljeni rezervaciji.

Od 93 letalskih družb je 83 afriških, med drugim vsi prevozniki iz demokratične republike Kongo, Ekvatorialne Gvineje, Liberije, Sierre Leone in Svazije. Prepoved pristajanja in vzletanja z evropskih letališč velja tudi za Air Kory iz Severne Koreje, Phuket Arlines s Tajske in BGB Air iz Kazahstana.

Sporočili so, da se bo seznam spreminjal po potrebi, a vsaj vsake tri mesece.

Objavljen je na medmrežju, prodajalci letalskih vozovnic pa morajo potnike nanj opozoriti, tako na spletnih straneh kot na prodajnih mestih.

Vir: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

14610

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino