Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 26 Aug. 2022

“Zakaj izvesti določeno aktivnost za mlade?”

Mreža MaMa s koncem avgusta zaključuje projekt Mreža mladinskih delavcev. Projekt se je odvijal v mednarodnemu partnerstvu, v katerem so poleg Mreže MaMa sodelovali še Sindikati mladi Plus (Slovenija), Mreža KEKS (Švedska) in Mreža Mladih Hrvatske (Hrvaška). 

Projekt je naslavljal pomanjkanje teoretskih osnov mladinskih delavcev, ki se z mladinskim delom najpogosteje srečujejo v praksi, svoje znanje pa so razvili na podlagi lastnih občutkov in metodologij, ki so jih spoznali na različnih projektih in treningih. Kompetence kakovostnega mladinskega dela so razvijali sproti in nenačrtovano. Hkrati pa mladinsko delo v vseh treh partnerjev nima razvitega izobraževalnega programa, ki bi mladinskim delavcem omogočala, da poleg odgovora na vprašanje: “Kako izvesti neko aktivnost?” pridobijo tudi odgovore na vprašanje: “Zakaj izvesti določeno aktivnost za mlade?” 

Celovit vodnik za usposabljanje za osnovno kakovostno mladinsko delo mladinskemu sektorju ponuja temelje, sestavljene iz:

  • teoretičnih opredelitev, ki temeljijo na znanosti in raziskavah in so nujno osnovno znanje vsakega strokovnjaka na področju mladinskega dela; 
  • knjižnice vse kakovostne literature, ki nastaja v okviru razvoja mladinskega dela in na osnovi potreb mladinskih delavcev.

Vsa zbrana znanja so bila oblikovana v program usposabljanj, ki nudijo več kot samo osnovno znanje; zbrana specifična znanja namreč kličejo po nadaljnjemu razmišljanju in refleksiji. 

Z razvojem programa ‘osnovne šole’ mladinskega dela smo mladinsko delo postavili ob bok prepoznanih strok. Mladinske delavce, ki so sodelovali v pilotnih usposabljanjih, so pridobili znanstvene osnove in se kvalificirali za strokovne sogovornike na področju mladinskega dela. Pilotna usposabljanja, izvedena v Sloveniji in na Hrvaškem so nam ponudila priložnost za optimizacijo pripravljenih programov strokovnega usposabljanja. Celovit vodnik za usposabljanja za osnovno kakovostno mladinsko delo združuje končne vsebine, ki so mladinskim delavcem na voljo za uporabo pri njihovem rednem delu ter strukturirano nadgrajevanje in dopolnjevanje strokovnih znanj. 

Dodatno pa smo v okviru projekta pripravili tudi osnutek kolektivne pogodbe za zaposlene v mladinskem sektorju v Sloveniji in opravili še en korak k profesionalizaciji mladinskega dela v Sloveniji. 

Preverite in nadgradite svoje znanje mladinskega dela z ogledom Celovitega vodnika v slovenskem ali angleškem jeziku.  

Projekt je financiran s strani programa Erasmus+ Mladina in Evropska solidarnostna enota.

Vir: Mreža MaMa

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

59211

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino