Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Feb. 2021

Zakaj kupiti, če si lahko izposodiš?

Knjižnica reči vabi.

Ste kdaj sami pri sebi pomislili, kako super bi bilo imeti sušilec sadja, video projektor, kamp opremo ali pa rezalnik papirja, pa na koncu ugotovite, da se izdelka ne splača kupiti, ker bi ga uporabljali le nekajkrat na leto in nato na vse skupaj pozabili?

No, skupina mladih iz Mladinskega centra Idrija pri Erasmus+ projektu Alps2030 se je odločila nagovoriti to težavo z vzpostavitvijo knjižnice reči oziroma izposojevalnice predmetov. Svoj izdelek bodo lokalni prebivalci prinesli v knjižnico, v MCI pa bodo v zameno ponudili brezplačno izposojo vseh drugih reči v knjižnici.

Tak koncept izposoje ne prihrani le denarja, ampak bo imel tudi ogromen pozitiven vpliv na okolje.  Skupaj bodo ustvarjali manjše količine potencialnih odpadkov in na trgu znižali potrebo po izdelavi več izdelkov. Prav tako naslavlja problematiko revščine, vse večjega potrošništva, neodgovorne porabe in proizvodnje, ponuja dostop do stvari/opreme, ki si jih morda kdo ne more privoščiti, omogoča souporabo v lokalni skupnosti, prihrani nam težavo s skladiščenje stvari doma in krepi lokalno skupnost z medsebojno pomočjo in zaupanjem. 

Vir: Mladinski center Idrija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

16611

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino