Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 20 May 2019

Zakaj prostovoljstvo?

Od 13. do 19. maja se je po Sloveniji odvijal 20. Nacionalni teden prostovoljstva, ki ga je organizirala Slovenska filantropija.

Ob tem Mladinski center Zagorje ob Savi razmišlja o pomembnosti prostovoljnega dela.

Lara Hribar in Pika Zakonšek sta srednješolki in zadnje leto tudi aktivni prostovoljki v Mladinskem centru Zagorje ob Savi (MC ZOS). Pomagata pri izvedbi različnih dogodkov (Brcnimo rasizem, Rdeči revirji, Festival urbane kulture), izvajata delavnice Varnih točk (projekt Unicef-a), mednarodne prostovoljce poučujeta slovenščino, sodelujeta pri mednarodnih projektih kot so mladinske izmenjave, pred kratkim pa sta skupaj izvedli svoj prvi samostojni dogodek 'Pravljična zabava' za otroke.

»Prostovoljstvo bi opisala kot skupek raznolikih izkušenj, ki so pomembna popotnica v življenju« pravi Pika, že dve leti aktivna prostovoljka katere začetek je bil zelo nepričakovan. Tisti teden, ko je morala Pika za šolo oddati spis v španskem jeziku je izvedela, da v njenem bloku živita dve mladenki iz Španije, ki v MC ZOS opravljata mednarodno prostovoljno službo. Iz pomoči pri španskem spisu se je razvilo prijateljstvo in medsebojna pomoč, saj je po tem dogodku Pika postala njuna učiteljica slovenščine.

»V poučevanju sem zelo uživala. Ves čas smo govorile po špansko, kar je bilo poučno tudi zame. Tako sem postala prostovoljka v MC ZOS. Šele ko doživiš podobne izkušnje opaziš, kako pomembne so za tvoje življenje.«

Lara je pri nas aktivna prostovoljka zadnje leto, izkušnje pa pridobiva tudi pri šolskih projektih ter v Društvu prijateljev mladine v Trbovljah.

»Zelo rada sem prostovoljka, ker mi je to v veselje in ker vem, da s tem naredim nekaj dobrega,« pove Lara, ki je MC ZOS spoznala na letovanju Rdečega križa Zagorje v Nerezinah.

»Se splača biti prostovoljec? Seveda! S tem pridobimo različne izkušnje, se neformalno izobražujemo, spoznamo veliko novih izjemnih ljudi, zbijamo strahove ter stereotipe in še bi lahko naštevala. Vsem mladim priporočam, da obiščejo MC ZOS ali pa kakšno drugo mladinsko organizacijo v njihovem lokalnem okolju, saj je morda to pravo mesto za njihove interese, ustvarjanje in razvijanje.«

Vir in foto: Mladinski center Zagorje ob Savi

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

49446

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino